Илияна Йотова: Вчера Борисов изпусна волана на джипката, дано не изпусне волана на държавата

0

- Advertisement -

Най-точният показател е една червена карта, която показвате. Нямате област, в която да няма проблеми, а мерките са неадекватни.

Това смята вицепрезидентът Илияна Йотова, която даде силно критично интервю спрямо управляващите в ефира на БТВ.

„Беше важно да покаже на лекарите как бучи една маркировка. Прекалено много уважавам пътниците в тази кола. Имаше и един момент, в който шофьорът изпусна волана, дано не е изпуснал волана и на държавата“, коментира тя, визирайки обиколкота на премиера Бойко Борисов с джипа със здравния министър проф. Костадин Ангелов и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Пред бТВ Йотова каза, че най-тревожното е, че хората не вярват в мерките, които налага кабинетът. По думите й те не вярват и в парите, които се разпределят.

„Държавата е пред експлозия“, заяви Йотова и се похвали: „Моите прогнози тук, в това студио, се сбъдват.“ На въпрос кое се е сбъднало, Йотова самодоволно отговори: „Поисках във вашето студио оставката на здравния министър и то се случи.“

„Оставка“ обаче на Кирил Ананиев няма, а финансистът стана министър, който изготви бюджета на държавата, контрира я водещият. „Този бюджет виси във въздуха“, пък отговори Йотова.

Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват, каза тя.

„В момента водещи са експертите и лекарите, защото лекарите за разлика от политиците се научиха да работят в условията на криза.

Новата опорна точка на министъра на здравеопазването е, че обществото е отговорно за заразата, защото сме безотговорни. Министърът е човек, който компетентно трябва да изслуша какво трябва да се направи.

Знаем ли в момента с колко болници и легла разполагаме? Къде са тези болници, с какво оборудване и апаратура. Когато президентът Румен Радев каза, че трябва да има програма, по която да се изразходват, те го обвиняваха, че е срещу правителството.

От това политиканстване искам да излезем. Ние ще излезем от тази криза въпреки правителството, здравния министър и хаоса, който се създава в държавата. Ще излезем заедно като граждани. Не съм съгласна с това, че хората са безотговорни. Виждам колко са стриктни хората.

Безотговорност е да се казва, че има добри мерки, но българите не искат да ги спазват. Държавата може да бъде отворена и с мерки. Не смятам, че ние всички трябва да се научим на изкуството да се движим по ръба на бръснача. Трябва да има повече разум, а не желание за политическо оцеляване“, посочи тя.

„Кому е нужно да ходим по бръснача, като можем да вземем адекватни мерки? Знаете ли колко клиники са затворени, защото има заразени лекари?“, запита вицепрезидентът.

Тя говори и за напрежението в държавата като цяло, а не само между институциите. Йотова е категорична, че властта няма отговор на нито един въпрос така че да се успокои обществото. И в този момент се наблюдава опит за „насъскване“ един срещу друг между лекарите и припомни вчерашното изказване на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Вчера се държеше като инспектор в детска педагогическа стая, който ни се накара, че купуваме лекарства“, смята Йотова.

„Нали знаем, че в момента всички сме в една лодка? Министърът отиде в парламента и не даде един въпрос да му бъде зададен. Откакво се страхуват?“, коментира още вицепрезидентът.

Йотова смята, че следващата голяма криза ще бъде отново в домовете за стари хора, защото заплатите в социалната сфера са много ниски. Тя смята, че у нас всичко се прави на парче.

- Advertisement -

Тя посочи, най-тревожното е, че хората не вярват в мерките от правителството. „Хората бяха лъгани, те не вярват, че парите, които се съобщават за здраве на Министерския съвет, не вярват дали ще бъдат дадени и за какво точно. Ние не знаем за какво се изразходват средствата, чуваме само едни цифри и милиони. Нека да видим лекарите дали и как и кога ще ги получат тези допълнителни 1000 лева. Миналия път не бяха дадени на много места. От няколко дни се говори за разпад на общинските болници“, продължи с критиките си Йотова.

„НС е изключено от вземането на решения за мерките за кризата, това за мен е непонятно. Нашият парламент е изцяло отстранен от този поток по обсъждане на мерките“, отбеляза Йотова, но избегна коментар защо нейните съпартийци се крият из кулоарите.


„Ние ще излезем от тази криза въпреки правителството, въпреки министъра. Ще излезем от кризата въпреки хаоса. Ще излезем като общество. Как е възможно да се внушава, че има непослушни българи, които не искат да спазват мерките?“, категорична е тя.

По темата за пътуването на президента Румен Радев в Естония, Йотова заяви: „Нищо укоримо не виждам в постъпката на президента“. „Някои неща бяха спестени по отношение на посещението на президента в Естония. РЗИ се обърна към президента едва на идване от Евтония“, добави тя.

На въпрос обсъжда ли с президента своите позиции, Йотова отговори: „Разбира се, че ги обсъждаме тези въпроси!“ Попитана тогава какво й е мнението за освобождаването на Калоян Методиев заради участието му в купона на Нинова на Боровец, Йотова се измъкна: „Да не бъдем толкова елементарни.“

На въпрос дали БСП ще подкрепи президента за втори мандат, тя посочи: „Не виждам аргументи в обратна посока“.

По думите ѝ напрежение между Румен Радев и Корнелия Нинова няма. „Създава се едно изкуствено напрежение. Това е част от битката срещу Румен Радев и опит за блокиране на втория му мандат“, каза още Йотова. 

Във връзка със Северна Македония Илияна Йотова допуска, че върху нас е оказван натиск и ние може да се откажем от твърдата си позиция. 

„Правителството не казва цялата истина около срещите за РС Македония в последните дни, мисля, че има проект, за който не знаем. Аз като български политик не съм удовлетворена от последната среща в София, Берлинският процес е сериозен, на тази среща в София не се взеха никакви сериозни решения, видя се и начинът, по който премиер-министърът с досада каза, че не е удовлетворен, каза Йотова.

България няма как да отстъпи от позицията от миналата година, взета при президента, така няма как да отстъпи така и от декларацията на Народното събрание и решенията, взети и от Министерски съвет. Тук има единомислие, добави Йотова.

Имало е натиск върху външния ни министър в Берлин най-вероятно, сигурно ще има компромис и дано не е така. Нашата позиция трябва да е такава, каквато е била до момента, подчерта Йотова. Президентът Георги Първанов беше предложил много добра позиция, ако се бяхме вслушали за допълнителен анекс, нямаше да сме в такава ситуация“, отбеляза още Йотова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече