Д-р Стойчо Кацаров: Мерките за овладяване на епидемията са хаотични

0

- Advertisement -

„Мерките за овладяване на епидемията са хаотични и липсата на организация е видима“, това коментира в предаването „Позиция“ на Радио Варна д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него, правителството няма план за справяне със заразата, а много от епидемиологичните данни липсват или са съмнителни. „Има една общо впечатление, че всеки е оставен да се оправя сам в тази ситуация“, каза още д-р Кацаров.
„Правителството пропусна летните месеци, в които трябваше да бъдат взети мерки, включително и законодателни, за да не се стигне до това положение“, каза Стойчо Кацаров и даде пример със Закона за лечебните заведения, който пречи да бъдат разкрити допълнителни легла за лечение на заразени с коронавирус. „Данните от Националната здравноосигурителна каза показват, че в болниците има достатъчно легла. В същото време обаче проблемът с липсата на легла за лечение на заразени с ковид става все по-остър“, каза Стойчо Кацаров и допълни, че проблемът е в закона. Той не разрешава на болниците да разкриват легла, различни от тези, които са включени в издаденото им разрешение за дейност.

- Advertisement -

По повод мерките, Стойчо Кацаров подчерта, че тяхното спазване е въпрос най-вече на лична отговорност и призова хората да не се поддават на паника:

„Безсмислено е да се презапасявате с антибиотици. Те не влияят на коронавируса. Няма смисъл да приемате допълнително витамини и минерали. Ако се храните разнообразно организмът ви сам ще набави необходимите му вещества.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече