Евростат опроверга поредните безумни брътвежи на Борисов: 3-4 пъти по-голям ръст имат другите в ЕС!

0

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов силно се изхвърли с бодряшка реч за икономиката на България в петък сутринта – часове преди Евростат да публикува сравнително слаби данни за БВП на страната през лятото, когато бизнесът се очакваше да се съживи след пролетната блокада заради Covid-19.

Икономиките на ЕС отбелязват близо тройно по-висок икономически растеж в сравнение с българската през летните месеци (от юли до септември), става ясно от експресните данни за БВП през третото тримесечие на 2020 г., които към момента са достъпни за 20 държави от общността, съобщава Медиапул.

Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараснали с 11.6% спрямо април – юни 2020 г., докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%, обяви Евростат. Това означава, че българската икономика бележи слабо възстановяване през лятото, въпреки че през пролетта икономическият спад беше сравним със средноевропейския (10.1% свиване у нас при 11.4% в ЕС).

Докато България расте с 4.3%, Чехия отчита растеж на тримесечна база от 6.2%, Полша – 7.7%, Словакия – 11.7%, Унгария – 11.3%, Германия – 8.2%, а най-пострадалите от кризата южни държави, които отбелязаха рязко свиване през пролетта, сега отскачат с високи стойности: Италия – 16.1% растеж, Испания – 16.7%, Франция – 18.2%.

Тези сравнително слаби данни за България се сблъскват с бодряшката реч на премиера във Фейсбук от петък. В свой пост той се хвали, че докато „Европа и светът са в криза, българското производство расте“. Премиерът визира друго съобщение на Евростат – от четвъртък, според което ръстът на промишленото производство в България през септември (2.3%) е един от най-високите в ЕС. Това е вярно, но от справката се вижда още, че „успехът“ от септември е по-скоро еднократно явление, защото през май, юни и юли българското промишлено производство се представя доста по-слабо на фона на средноевропейските стойности.

Това не пречи на премиерът да изведе генералното заключение, че българската икономика е в „подем“.

- Advertisement -

„Производството в България продължава да е в подем за пети пореден месец. Нещо, с което не могат да се похвалят много страни в Европа. Тези положителни данни идват на фона на невиждана световна криза. Производството в рамките на целия ЕС е в застой, а при страните в Еврозоната се влошава. Няколко дни слушам опонентите ни как сме пропуснали време през лятото. Докато те само говориха, ние работихме. Подкрепихме бизнеса и работниците с редица мерки и икономиката не спря да работи. Строихме пътища и заводи. Докато кандидатите за власт мислеха за изборите, ние мислихме за хората. И европейската статистика го показва“, разсъждава министър-председателят.

Междувременно, данните на Евростат за БВП показват и други разминавания.

Надеждата на правителството 2020 година да приключи само с 3% спад на икономиката, както е записано във все още неприетата втора актуализация на Бюджет 2020, става все по-неосъществима.

Причината е, че БВП на страната се е свил с 5.2% през третото тримесечие – от юли до септември, на годишна база, сочат данните. През първото тримесечие на годината икономиката нарасна с 2.3%, през второто последва рязко свиване с 8.6%. При регистрирания спад през лятото ще е трудно да се стигне до годишен спад от едва 3%, при положение че през четвъртото тримесечие заради пандемията се очакват нови негативни ефекти за икономиката.

В есенната си прогноза, публикувана преди броени дни, Европейската комисия обяви, че очаква 5.1% свиване на българската икономика за годината.

Икономистът Георги Ангелов обаче смята, че новините от Евростат са добри. Той отбеляза, че есенната прогноза на ЕК значително се разминава с действителността специално по отношение на тримесечните данни.

„Последната прогноза на ЕК за икономиката на България очакваше растеж за третото тримесечие от 0.4% на тримесечна база. Предварителните данни от статистиката от днес показват растеж от 4.3% на тримесечна база. Възстановяването се движи 10 пъти по-бързо от прогнозата. Нека така да продължи и след една година ще сме забравили, че е имало криза“, обнадежден е Ангелов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече