Скандалната ХелпКарма, покривала задължения по бързи кредити с чудовищни лихви, от даренията, които събира

0

- Advertisement -

Скандалната ХелпКарма, хвалена публично и заради която евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел докладва цял регламент в ЕС, който да улесни дейността на платформата, е покривала задължения по бързи кредити, известни с чудовищните си лихви, от даренията, които събира, призна босът на двете организации Константин Кръстев пред бТВ. След отричане от Кредисимо, неговият акционер призна не само, че му е съсобственик – другият е братовчед му Коста Кънчев, но и че го е управлявал 8 г., включително съвместно с ХелпКарма. Важен детайл, който 19 минути първи оповести след като го откри разследващият журналист Атанас Чобанов, участието на боса на ХелпКарма и Кредисимо е през малтийска офшорка. Тя притежава Кредисимо, а той има 15% в холдинга, регистриран на малкия остров.

Кръстев отрича транзакции на платформата към дружеството за бързи кредити. Поредна неистина – поне видимо на платформата има една за 2257 евро. През последните дни обаче има доста махнати оттам неща, а да не говорим за последните 2 години, през които към нея не е имало разследвания от медиите, да не говорим за служби като НАП, които странно защо не са се поинтересували от странното течение на многомилионни суми.

На директен въпрос от бТВ дали са превеждани обратно – към  дружества за бързи кредити суми от ХелпКарма, Кръстев отговаря: „Случвало се е, да…”. Какви суми? Отговор: „Трябва да се види, не знам…”.

Това би трябвало да е доста лесно, тъй като го има в компютъра: ХелпКарма има кампании, в които се събират пари за погасяване на бързи кредити. Босът коментира: „Защо да не е възможно? Не хора просто, а които имат

- Advertisement -

нужда да връщат. Кампанията не е в категория Медицински, съответно това са социални каузи”.

Най-интересното е, че невинаги дарителят е бил запознат, че парите му отиват за погасяване на чужди бързи кредити. И бТВ го доказва с кампания за млада жена и детето й, където не е упоменато за какво ще идат парите – всеки би си помислил, че за лечение на такава платформа, но пък пари са събрани и са отчетени разходи за погасяване на бързи кредити.

Кръстев признава, че е създател на Кредисимо и „всяка година получавам дивидент. Аз си ги получавам по сметка на моя компания”.

Както в Кредисимо е партньор с братовчед си Коста Кънчев, в първия управителен съвет на платформата ХелпКарма влиза другият му братовчед Калин Кънчев, а и чичото на Кръстев, който трябва да им баща на Коста и Калин. Как да няма нищо общо, когато целият бизнес е в семейството?

На този и много други въпроси ще се опитаме да отговорим утре, когато ще сме ги задали на контролиращите дейността на кредиторите институции – бездействащата и по този казус Комисия за защита на потребителите, нищо че заплатите в нея бяха вдигнати с 30%, защото била на първа линия срещу коронавируса, а също и на Българската народна банка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече