Борисов се преизмисли като по-националистически настроен лидер, търси популярност

0

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов е решил „да се преизмисли като по-националистически настроен лидер“, заради отслабената си позиция във вътрешнополитически план. Да печели популярност на база на залитания в такава посока.  

Това заяви политоголът доц. Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет, по БНР, като коментира ветото на страната ни за преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. 

„Инцидентът с ветото“ за Северна Македония е „куриозен от много гледни точки“, коментира той. Това е в противоречие с позиции, които досега страната ни е отстоявала, защото от 90-те години ние сме страната, която най-активно е подкрепяла Македония за нейното еврочленство и това е наш стратегически приоритет, коментира Смилов. 

- Advertisement -

И сега ние сме готови всичко това да зачеркнем, да налеем маслото в друг огън – на настроенията в самата Европа, че част от Балканите нямат място в ЕС. Това вече е работа срещу българския дългосрочен интерес. Интересно защо ГЕРБ го прави това. Процесът на разширяване е важен за нас и ако го блокираме, обричаме региона си на маргинално съществуване в периферията на Европа., каза още Смилов. 

Според него е странен начинът, по който сме избрали да помагаме на Македония по пътя й към ЕС. В договора за добросъседство има много общи и обтекаеми формулировки и е трудно да се изгради ясна позиция на негова основа, подчерта преподавателят. От политическите изказвания у нас пък не става съвсем ясно какво би ни удовлетворило в кратък период, за да вдигнем ветото, отбеляза политологът.     

Може би сме в такава ситуация, че трябва да се мисли за опит за излизане от капана, в който сме влезли. Анекси, може би декларации биха били някакво решение, смята Смилов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече