Българска простотия: Карантинирани ходят на работа! Защо?

0

- Advertisement -

„Важно е карантинираните да спазват карантината. Знам за хора, които продължават да ходят на работа, въпреки нея. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията”. Това заяви пред Нова телевизия директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„Беше абсолютно недопустимо да има хора, които твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет. Това не е прост грип. При него няма стаден имунитет и няма как да придобием такъв”, каза още той. И допълни: „За хора, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, рискът отново да се заразят – съществува. Имаме такива случаи в България“. Според преболедували също трябва да спазват стриктно мерките, да се пазят и да внимават, посъветва Балтов.

Относно решението за COVID-болница във всяка област и една „чиста” болница, Балтов смята, че е възможно в големите градове да има едно лечебно заведение за заразени с коронавирус, което да поеме по-специфичните нужди. „В по-малките градове обаче е трудно една голяма болница да бъде пригодена само за пациенти с коронавирус. Може да се направи част от нея да е за такива пациенти, но няма как цялата да е само за тях”, коментира той.

„В момента сме направили максималното. Дори в „Пирогов” капацитетът за заразени с коронавирус не е запълнен. В София в момента обаче недостигат реанимационни легла. Достатъчни са, ако всички са интубирани, но не всички са такива”, посочи проф. Балтов. 37 са интубираните днес, капацитетът на „Пирогов“ за болни от Ковид-19 е 446 легла, обяви той. В момента над 300 души са приети за лечение, но много от пациентите със симптоми връщаме за домашно лечение, каза още директорът на „Пирогов“.

Според него учениците е добре да продължат да учат онлайн. „Смятам, че носенето на маски от ученици от 1-ви до 4-ти клас също трябва да стане задължително, а не препоръчително”, каза още той. Ако всички носеха маски и спазваха мерките, кризата щеше да се управлява по-лесно, смята шефът на Спешната болница.

- Advertisement -

45 000 починали от Ковид е прекалено тежък сценарий, каза директорът на „Пирогов“. Той изрази съболезнования за дългогодишната си колежка акушергинеколог д-р Евелина Желязкова, която почина от коронавирус.

Антигенните тестове дават бърз резултат, но не сме сигурни в тях. Затова и не се отчитат в статистиката. Бързият тест служи за първична диагностика, заяви още Балтов.

На въпрос защо толкова малко хора се тестват в сравнение със съседите ни, а имаме по-висока смъртност, Балтов отговори, че не е съгласен, защото ако в началото лабораториите с възможности за тестване на Ковид са били 2, днес са над 50 в цялата страна.

На въпрос дали би назначил доц. Мангъров за шеф на инфекциозно отделение, проф. Балтов отговори: „Той е инфекционист и е съвсем нормално да влезе в такава среда.“

На въпрос какво правим, ако стигнем 10 000 жертви на пандемията, Балтов отговори: „Готови сме за такъв сценарий, колкото и да е странно. И ако София сега поддържа нивото на новозаразени около 1300, в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Русе броят на заболелите расте.“

По думите му недостиг на лекарства няма, а има преразпределение на лекарства. Според Балтов, ако хората продължат да пият безконтролно антибиотици, има опасност от неустойчивост на щамове. „Антибиотици се включват на петия-шестия ден от заболяването, при това само от лекар“, каза още директорът на „Пирогов“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече