Гарантирано от ГЕРБ: 68% от домакинствата у нас живеят с доход под необходимия за издръжката на живот

0

- Advertisement -

68 процента от домакинствата в страната или две трети от всички живеят с доход на човек под необходимия за издръжката на живот. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

За третото тримесечие на годината за живот без лукс на четиричленно домакинство са нужни 2508 лева или 627 лева на човек.

- Advertisement -

Синдикалното изследване показва, че спрямо второто тримесечие на 2020 година издръжката на живота е нараснала едва с 0,2 процента като причината е основно спадът в цените на хранителните стоки с 0,8 на сто.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че групата на бедните се запазва на почти същите нива спрямо предходното тримесечие, но спрямо декември миналата година нараства с около 200 хиляди души.

„Два милиона души в България продължават да живеят с доход на лице до 363 лева, тоест до прага на бедност спрямо декември миналата година с около 3 процентни пункта повече. От домакинствата всъщност около 2 милиона и 900 хиляди българи са в тази група към момента“.

Covid кризата промени начина на живот и работа, това е също сред основните изводи на изследването.

Близо 25 процента от българите работят дистанционно, което пък увеличава разходите за ток, вода и другите жилищни сметки. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече