ПЪЛЕН ПРОВАЛ! Държавата абдикира! Узакониха отказа на болнично лечение за болни от Covid-19!

0

- Advertisement -

Болните от Ковид-19 вече няма задължително да се лекуват в болница, въпреки уверенията на Борисов, че няма да остане пациент на когото да се откаже хоспитализация. Това решиха депутатите с поправки в Закона за здравето, приети на първо четене.

В сега действащото законодателство на задължителна изолация и на болнично лечение подлежат болни и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. С поправката обаче задължението за болнично лечение отпада.

С проекта се предлага още хората, които трябва да са под карантина или поставени в изолация, да бъдат уведомявани чрез обаждане по телефона, SMS или чрез изпращане на имейл от РЗИ.

Други текстове дават възможност на здравния министър да налага забрана за износ на лекарствени продукти, за да бъдат покрити нуждите на населението при нужда.

По време на дебатите от опозицията се усъмниха, че с поправките държавата ще абдикира от лечението на хората с COVID-19 .

„Предвид огромния натиск върху здравната система, препълнените болници и отделения и трудности за постъпване, най-вече поради липса на лекари, ще оставим съмнение в обществото, че по този начин държвата ще абдикира от отговорност за болнично лечение на болни от COVID. На практика ще се легализира отказът от лечение от заразни болести“, разкритикува Джевдет Чакъров от ДПС.

Георги Йорданов от БСП коментира, че трябва да се отделят общите зарази от COVID и да се приеме решение за справянето с конкретната пандемия.

- Advertisement -

За огромно съжаление, очакваме още умиращи пред болничните заведения. Търсете отговорност от правителството!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече