Докато Бойко обикаля с джипката, жители на Омуртаг въстанаха срещу безводието по време на пандемия

0

- Advertisement -

Жители на град Омуртаг излизат на протест срещу безводието. Местните хора имат питейна вода веднъж седмично, за няколко часа, на фона на епидемията от COVID-19. Хората планират блокирането на пътя София-Варна край града – нещо, което към момента не им се позволява от полицията, съобщи Нова тв.

Иван Миланов живее от половин век в Омуртаг заяви: „Проблем с водата винаги е имало, но сега, ситуацията за местните хора е нетърпима. Пускаха я през ден, през два, през четири. Сега – през една седмица. Много е трудно в тоя дни, когато говорим за COVID-19. Искат чисти ръце, чисто тяло. Как да стане? По една седмица не се къпем”.

- Advertisement -

Аварийно решение на проблема имало. От ВиК – Търговище открили още един водоизточник край село Кипнилово, откъдето идва водата за Омуртаг. Включването му щяло да стане бързо.

„В рамките на 24 часа бихме се справили с изграждането на една бърза връзка. За късмет, довеждащият водопровод минава на 12 метра от мястото на водовземане и с моторни помпи ще можем да вземаме вода и да вкарваме във водопровода. Така, двете зони на града, ще могат да разчитат да получават вода през ден”, посочва инж. Явор Миланов,  управител на ВиК-Търговище. Държавата, обаче, трябвала да разреши водовземане. От ВиК и община Омуртаг са изпратили искането до МОСВ, но още чакат отговор. А докато получат такъв хората от Омуртаг вече протестират по улиците. В Омуртаг живеят около 4 хиляди души. Безводието засяга не само града, но и околните села, които изобщо вода от месец.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече