ГЕРБ излъгаха и туроператорите! Оплакаха се: Не сме видели лев от държавата!

0

- Advertisement -

Нашият бранш практически е в локдаун още от пролетта и не виждам голяма разлика, ако в петък се въведат ограничителни мерки, забраняващи екскурзиите вътре и вън от страната. Лошото е, че още никой от нашите колеги не е видял и лев държавна подкрепа – десетте милиона лева, пренасочени от оперативни програми, вече два месеца пътуват към фирмите и още не могат да стигнат. Това заяви пред „24 часа“ Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции в България.

„Туристическият бранш е най-засегнатият, при нас има 70-80% спад на оборотите и за нас е важно парите от държавната подкрепа да дойдат максимално бързо. Ако ще ни спасяват чак през април, ще бъде вече много късно“, каза Попов.

Той даде примери с редица държави в ЕС като Дания, Полша, Франция и др., в които компенсирането на клиентите, платили за неосъществени поради пандемията екскурзии, е ставало директно от държавата, т.е. тя е превела парите на хората. „А ние чакаме вече два месеца икономическото министерство да обработи документацията, за да можем да получим парите и да се разплатим“, посочи Попов.

При това става въпрос само за 10 млн. лв., докато необходимата сума е била 65 млн. лв. Отделно от това браншът се готви да постави на среща в туристическото министерство в четвъртък въпроса за нисколихвените кредити, които а помогнат на туроператорите да издържат до пролетта. Такава схема беше подготвена още през лятото, като се предвиждаше в нея да се включат и търговски банки, но досега и това не е станало.

„Иначе новото пълно затваряне ще се отрази само на записванията за Коледа и Нова година, които и без това не вървят добре. Разликата за нас няма да е съществена, защото ние не сме се и надявали да има кой знае какъв зимен туризъм“, каза Попов.

По принцип браншът беше отписал първото тримесечие на 2021 г. и от сайтовете на големите туроператори се вижда, че повечето предлагани екскурзии и почивки са от април 2021 г. нататък.

Източник: 24 часа

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече