Експерт: Борисов ще разпусне част от мерките, обявяването им от проф. Ангелов бе проверка на общественото мнение

0

- Advertisement -

„Очаквам част от мерките за излизане от коронакризата да паднат до края на седмицата. Обявяването им от здравния министър проф. Костадин Ангелов в понеделник вечерта е с цел проверяване на общественото мнение. За това все още няма заповед за тях. Този сценарий го наблюдаваме цяла година, а топката реално е в ръцете на премиера“. Това заяви пред Lupa.bg Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика.

„Тъй като ресторантьорите вече се обявиха срещу тежките ограничения, премиерът ще смекчи техните мерки и ще бъде оставено те да продължат дейността си, но в по-малък обем. Не разбирам обаче защо търговските обекти, които са за нехранителни стоки, трябва да затварят, при положение че може да направят контролни пропускателни мерки в тях, за да няма струпване на хора. Механично копираме мерки от Европа“, без те да са емпирично обосновани смята експертът.

- Advertisement -

„Трябва да се каже как ще бъдат компенсирани хората, чийто бизнеси ще бъдат затворени. Колкото и да бъдат обезщетявани с мярката 60/40, загубите си остават големи“, посочи Шарков.

Прогнозата на БНБ от юни беше за отрицателен ръст на БВП от 8,5 заради коронакризата, през септември беше ревизирана за 3% ръст, но с оглед задълбочаването на заболеваемостта и очакваните нови мерки вероятно отново ще се стигне до отрицателен ръст идните месеци. Между 5-10 години ще са необходими на всички страни да се справят с последиците от пандемията. „Ние сме догонваща икономика, което означава по-дълго и бавно излизане от кризата. Очаква се стагнация, независимо колко пари ще налеят в нашата икономика от ЕС. Това е разрушително за България“, каза още икономистът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече