Медиите на първа линия, борещи се срещу масовата дезинформираност: Източниците ни на информация се чувстват притиснати!

0

- Advertisement -

Собственикът на телевизия „Би Ай Ти“ Павел Вълнев изнесе любопитни дании от изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

Ето какво написа той:

*Публикуваме без редакторска намеса

„Като собственик на телевизия Би Ай Ти и благодарение на нейните репортери и водещи имах привилегията да си изградя вкус за медии, които спазват правилата, балансирани са, носят отговорност и са свободни. Затова с интерес прочетох изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“, стартирало през април 2020 и завършило преди по-малко от месец.

Резултатите:

- Advertisement -

70 на сто от анкетираните казват, че най-трудното в работата им по темата „Ковид-19“ е психолохическото и емоционално въздействие на събитията;

81 процента заявяват, че най-деструктивна в работата им е лавината от дезинформация за корона вируса;

48 на сто казват, че източниците им на информация са под натиск и се страхуват от възмездие.

Повече от половината анкетирани (66 процента) изтъкват, че най-големият източник на дезинформация е Фейсбук. Въпреки това и репортерите залагат на тази социална мрежа, за да достигат бързо до аудиторията си.

Сред особено тревожните изводи на журналистите е фактът, че официалните власти и администрацията са техния основен източник. Въпреки това репортерите декларират, че себеуважението и интересът към професията им са се увеличили по време на пандемията.

В изследването са участвали 1400 журналисти от 125 страни. Резултатите важат и за медийните хора в България. Те също като колегите си са на първа линия.Винаги ще съм на страната на репортерите. И защото познавам доста от тях, и защото им вярвам и ги подкрепям в тези тежки времена.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече