Цветанов с отворено писмо до ГЕРБ: Не вкарвайте страната в тежка криза, животът е по-дълъг от мандата

0

- Advertisement -

Лидерът на „Републиканци за България” Цветан Цветанов написа отворено писмо до депутатите от ГЕРБ, видя Govoriotkrito.bg.

В него бившият вътрешен министър напомни, че депутатите на управляващата партия може „да подкрепите бюджета на Борисов и с гласа си да вкарате страната в тежка дългова спирала, в поредица от нови, още по-големи бюджетни дефицити”.

Според Цветанов така гербаджийте ще спазят партийната дисциплина и ще угодят на поредното решение на техния лидер, но „ще предадете вашите избиратели”.

„Можете обаче да бъдете отговорни и да отхвърлите проекта, който слага край на финансовата стабилност на България. Независимо, че ще ядосате вашия лидер.

Защото животът е по-дълъг от мандата”, пише още Цветан Цветанов.

Ето и пълния тест на отвореното писмо:

Отворено писмо 

От: Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България“

До: Народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ

Уважаема госпожо Караянчева,

Уважаема госпожо Дариткова,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Измина много време, откакто напуснах Народното събрание и парламентарната група на ПП ГЕРБ. Имах възможност да наблюдавам развитието на политическите процеси отвън, като това ми даде привилегията да виждам нещата от различен ъгъл, да забелязвам по-ясно грешките и да откривам по-лесно новите възможности. Животът ми се стече така, че вече съм председател на друга дясно-центристка формация. ПП „Републиканци за България“ беше създадена от хора като мен, които са готови да вложат цялата си енергия за отстояване на евроатлантическите ценности и за защита на националните интереси на страната.

Позволявам си да се обърна към вас, защото по времето, когато работихме заедно парламентарната група на ГЕРБ беше съставена основно от отговорни и разумни хора, от патриоти. Заедно носихме България в сърцето си и заедно се опитвахме да вземем най-добрите решения за нейното бъдеще. Горд съм, че нито веднъж не допуснахме Народното събрание да приеме акт, който да накърнява интересите на българските граждани.

- Advertisement -

Днес, обаче, съм принуден да призная, че под натиска на министър-председателя Бойко Борисов, страната ни е на път да направи огромна грешка, а Народното събрание е единственият орган, който може да я предотврати. Грешката е бюджетът за следващата година. Той е изключително неразумен и ако бъде приет в този си вид, би увредил трайно финансовата стабилност на България. В него се харчи прекалено много, а раздаването на толкова милиарди, които не са обезпечени със съответните приходи, е безотговорно действие, което обрича страната ни на поредица от години с тежки бюджетни дефицити. На практика този бюджет поставя край на водената през последните 20 години в България политика на строга финансова дисциплина, която е доказала своите резултати.

На предлагания бюджет му липсва визия. За сметка на това безразборното харчене е в излишък. Средствата се отпускат безцелно. Те не са насочени за провеждането на смислени антикризисни политики, нито за осъществяване на така необходимите и дълго отлагани структурни реформи. Тяхното изразходване няма да доведе до укрепването на здравната система, нито ще подпомогне най-засегнатите от COVID-19 групи и прослойки. Парите няма да достигнат нито до бизнеса, нито до хората в крайна нужда.

Силно притеснително е, че такъв бюджет се предлага от партия, която е част от семейството на ЕНП. Защото той не е десен – харченето е основната му характеристика, при това харченето е изцяло напосоки. Това не е далновиден бюджет, който да отговаря на нуждите на страната. Отговорните дясно-центристки формации в държавите от евроатлантическото пространство никога не биха си позволили да предложат за гласуване подобна финансова рамка. Подобен бюджет ще постигне със сигурност само едно – ще минира следващото управление. Новият кабинет ще наследи големи дългове и огромен дефицит. Ще трябва да избира между три лоши варианта – допълнително затягане на коланите по време на криза, повишаване на данъците или допълнително задлъжняване. Такъв резултат може и да обслужва политически сегашния премиер, но е в разрез с интересите на българските граждани.

Като всеки човек с прагматично мислене, винаги съм смятал, че финансите на страната трябва да се използват разумно и ефективно, както и че при никакви обстоятелства те не бива да се превръщат в инструмент за разчистване на политически сметки. Дългосрочната финансова политика е далеч по-важна от краткосрочните междупартийни боричкания. Разбира се, в моменти на криза, бюджетните дефицити са допустими. Те обаче трябва да са ограничени, а средствата да се използват целево – за реализирането на кризисни политики, които ще укрепят и подпомогнат развитието на страната. Към днешна дата остава критично важно да осигурим солидна подкрепа най-вече за два сектора – здравеопазването и частния бизнес.

По отношение на здравеопазването усилията трябва да бъдат насочени към укрепването на здравната система и особено на така наречената „първа линия“ в борбата с COVID-19. Животът и здравето на медиците е най-важният ни приоритет, защото от това зависи оцеляването на всички. Не трябва да пестим средства за животоспасяваща апаратура и предпазни средства. Крайно наложително е и драстичното увеличаване на заплатите на лекарите и целия останал медицински персонал. Разрастването на пандемията налага да бъдат финансирани и все повече дейности свързани със защитата и опазването на живота на всички рискови групи от населението.

Не по-малко важно е да бъдат предприети ефективни действия в подкрепа и на най-засегнатите сектори на икономиката. Много компании няма да могат да оцелеят, а други ще трябва да претърпят значителна трансформация. Трябва да предложим лесно достъпни варианти за изход на всички тях. Първите трябва да имат бърза опция за ново начало в друг бизнес сегмент, а вторите трябва да получат силна подкрепа за адаптиране към новата реалност. При подобна пазарна ситуация средствата изхарчени ефективно в подкрепа на икономиката са безценни, защото всеки запазен или новоизграден бизнес означава по-малко безработни и по-слаб натиск върху социалната система.

Уважаеми народни представители от ГЕРБ, днес ситуацията е много по-различна в сравнение с времето, когато бях председател на парламентарната група на партията. Верен на своето разбиране за политика, продължавам да обикалям страната и да се срещам с хора в неконтролирана и непринудена среда. Разговарям с бивши и настоящи членове и симпатизанти на ГЕРБ. Разочарованието сред тях е видимоЕдни се чувстват изоставени, други предадени, а някои – направо продадени. Те са единодушни, че партията е поела по грешен път. На следващите избори ГЕРБ няма да запази политическия ресурс, с който разполага в момента. Голяма част от вас няма да бъдат избрани в следващия парламент. Животът на всеки, разбира се, е по-дълъг и много по-важен от парламентарния мандат. Важно е как ще живеете след това и с какво ще бъдете запомнени, какво наследство ще оставите.

Сега пред вас се отваря възможност. Изправени сте пред важен избор. Чий интерес ще защитите – този на вашите избиратели или този на вашия лидер?

Можете да подкрепите бюджета на Борисов и с гласа си да вкарате страната в тежка дългова спирала в поредица от нови, още по-големи бюджетни дефицити. Така ще спазите партийната дисциплина и ще угодите на поредното решение на вашия лидер, но ще предадете вашите избиратели.

Можете обаче да бъдете отговорни към своите избиратели и да отхвърлите проекта, който слага край на финансовата стабилност на България. Независимо, че ще ядосате вашия лидер.

Ако в този момент бях до вас, щях да направя второто. Защото вече съм научил, че животът е по-дълъг от мандата. Срещам се с много хора и не се срамувам да ги гледам в очите. Пожелавам ви след гласуването на бюджета и вие да можете да направите същото.

Желая кураж и се надявам държавникът във всеки от вас да надделее!

Искрено ваш:

Цветан Цветанов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече