Всяка политика, която води до пълното разпищолване или пълно затваряне, е погрешна!

0

- Advertisement -

Всяка политика, която води до пълното разпищолване или пълно затваряне, е погрешна„. Констатацията направи бившият здравен министър д-р Петър Москов, лидер на партия КОД. По думите му решението за налагане на новите мерки, които определи като затваряне, е грешно.

„За половината от общество тези мерки са прекомерни, но за другата част, които са притеснени от заразата, те са недостатъчни. Резултатът отново ще е лош“, заяви той и обясни:

Разбирането, приемането и съпричастността на голяма част от обществото за това какъв е проблемът и какви са стъпките за преодоляването му е първото нещо, което трябва да се гарантира за управлението на една криза. Това се постига не с надцакване с данни и числа, а с политическа лидерство, което да даде план, стъпки и цел. Това не се случва в момента„. 

Според него политическите лидери се държат като „спекуланти и следят кой е по-висок – курсът на страха за здравето или курсът на страха за хляба – и кешират там, където ще получат по-голяма електорална печалба. Той определи това като пагубно и водещо до грешни решения.

- Advertisement -

Нужен е политически щаб, който да възстанови политическия авторитет и доверие. Призовавам ръководството на парламента и председателите на парламентарните групи да сформират още тази седмица такъв политически щаб и той да постигне съгласие около план, стъпки и мерки за решаване на кризата. Ако не могат да направят това, да се разпускат и да отиваме на избори“.

Д-р Москов посочи, че политическите лидери трябва да са обединени около обща цел, а тя не е как да се спечелят изборите през март, а как да умрат по-малко хора. Според него всички политически решения сега се вземат с хоризонт до изборите.

Петър Москов беше категоричен, че философията, която трябва да се приеме, е да се запази социалната и икономическата активност, но при контрол на нивото на заразата:

„Целта е не да се затворим всички, а да изолираме носителите на заразата. … Трябва предварително подготвена от държавата процедура по масово тестване„.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече