Тревожен сигнал: депутати наливат държавни пари в съмнителна фондация?

0

- Advertisement -

Писмо до Народното събрание изпратиха хората от сдружение ”Български дарителски форум”, в което се алармира за възможна нова измама на принципа на ”Хелп карма” и то с държавни пари.

След разследване на бТВ „Хелп карма“ се прочу със събиране на пари за болни деца с удържане на огромен процент от тях, осигурителни измами, плащане на бързи кредити през дарения и финансови, управленски и роднински връзки с дружеството Кредисимо, което пък е офшорна собственост с участието на основателя на платформата, пише 19min.bg.

В писмо до Народното събрание от БДФ съобщават, че ДПС предлага 1,116 млн. лв. от общо 4,7 млн. за всички организации за хората с увреждания, да отидат за слабо известното сдружение дари.бг. Предложението е лично подписано от председателя на партията Мустафа Карадайъ.

„В проекта не е обосновано никъде кое налага държавата да финансира дари.бг, което не е познато в дарителските среди и за което няма никаква допълнителна информация в онлайн пространството. Посоченото сдружение няма дори сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, В РЕГИСТЪРА НА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ НЕ Е НАЛИЧНО, няма информация дали е в процес на регистрация, каква е целта и характера му”, пише Българският дарителски форум. И продължава: „Изразяваме тревогата си, че се предлага публично финансиране към сдружения без история, мисия и правила за разходване на средства”.

- Advertisement -

Само за справка, Съюзът на инвалидите например ще получи почти двойно по-малка сума – общо 617 000 лв.

Българският дарителски форум има подозрения и към предложението на друг депутат – Йордан Йорданов от Обединени патриоти, който има 30 пъти по-малка претенция – да се дадат 35 000 лв. на Добруджанския научен институт. За него също БДФ разкрива, че няма публична информация за организацията, дейността й и начина на разходване на средствата.

Патриотите имат предложение за финансиране със 100 000 лв. на Македонски научен институт, който обаче има конкретни и доста актуални цели – да осветлява общественото мнение за денационализацията на българското население и да разобличава фалшификациите на историческото минало.

Източник: БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече