Насилието ще ескалира – било то вкъщи, или на площада

0

- Advertisement -

Енергията на протестите през лятото се дължи до голяма степен на недоволството, натрупано от първия локдаун през месец март. Това, което ще стане с нас след второто затваряне, зависи от цялостния курс на пандемията, а не от събитията, които ще настъпят на 21 декември.

Това заяви пред bTV психиатърът проф. Дроздстой Стоянов.

“Новият „локдаун“, според мен, ще следва логиката и развитието на всяка една подобна ситуация или решение, при които хората биват поставени в условия на принуда. Тогава, когато наложиш определени действия на широката популация или отделен човек против естествените му нужди и импулси, той намира начин да отреагира на тази норма по ненормален начин в своето поведение. Може да не е в момента, а отсрочено – след няколко месеца или седмици”, посочи проф. Стоянов.

- Advertisement -

Психиатърът заяви още, че насилието при всички случаи ще ескалира – било то в семейната среда или на площада. По неговите думи особено уязвими в тази ситуация са децата.

“Опасяваме се, че децата са най-потърпевши от тези процеси, от постоянното говорене за купчините трупове, които падат като зомбита от асансьорите в моловете. Тези деца ще бъдат индоктринирани с три послания в тяхното житейско развитие: първо, че те са резервоар на инфекция, която съзнателно или не убива техните баби и дядовци; второ с това, че физическият контакт е опасен и ненужен, трябва да се избягва и трето, със свръхекспозицията към електронни устройства заради обучение онлайн и дигитализираната форма на комуникация извън пандемията”, заяви още Стоянов.

Шансът да излезем по-добри от кризата е, ако тя се дефинира и управлява по-добре във времеви диапазон, смята психологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече