София е начело по мръсен въздух, но Фандъкова не вижда проблем!

0

- Advertisement -

Кметът на София за пореден път повтори мантрата, че общината изпълнява програма за справяне със замърсяването

Кметът Йорданка Фандъкова се опита да заблуди жителите на София, че през тази година Столична община вече е направила много за решаване на проблема с мръсния въздух. Фандъкова коментира за пръв път последната криза със смога, при която в продължение на пет дни София заемаше водещи позиции сред градовете с най-голямо превишение на фини прахови частици в света – редом до страни като Бангладеш, Индия, Пакистан и т.н. Миналата събота столицата на България дори оглави световната класация за място с най-мръсен въздух. Отново преди няколко дни стана ясно, че ЕК ни предупреждава с нова наказателна процедура за несправяне с мерките за намаляване на замърсяването. Преди време комисията веднъж вече ни осъди по тази причина.

София е отново начело по мръсен въздух

Въпреки това днес кметът заяви, че София няма голям проблем с чистотата на въздуха, като нито за миг не пое отговорност за ситуацията и не изрази съжаление. Вместо това Фандъкова продължи да повтаря мантрата, че общината изпълнявала някаква работеща програма за справяне с проблема със замърсяването. Всъщност, след като в понеделник заваля сняг, единствено по волята на природата и въпреки бездействието на администрацията въздухът над София се изчисти и проясни.

„Проблемът с качеството на въздуха е най-важният за нас в последните години. Моята най-голяма грижа е и с мерките, които предприемаме“, заяви Фандъкова по Нова телевизия. Кметът поясни, че основната причина за замърсяването е това, че около 55 000 домакинства в София се отопляват на въглища и дърва и допълни, че Столична община била в готовност да замени старите уреди на част от тези домакинства. „Работим по изпълнението на 2 проекта и вече има пожелали над 5 500 домакинства“, заяви Фандъкова.

Всъщност по тези инициативи този сезон София може би ще достави нови екологични системи на по-малко от 150 семейства. Въпреки че говори за смяната на старите кюмбета от март 2019 г., Столична община проведе информационна кампания за ползите от проекта едва през лятото на 2020 г. В резултат администрацията събра искания за подмяна на уредите за едва 1/3 от жителите на София, за които проектът с европейско финансиране бе предвидил пари. Самото негово изпълнение със сигурност няма да започне през този отоплителен сезон.

- Advertisement -

Фандъкова даде доста превратна информация и за стореното досега по отношение на т.нар. зелен билет, с който столичани могат да ползват градския транспорт на София срещу 1 лв. в дни със сериозно превишение на нормите на фини прахови частици. Мярката се счита за една от най-смислените столичани да осъзнаят сериозността на проблема със смога и да предпочетат метрото, автобусите и трамваите пред личните си автомобили.

Кметът заяви, че Столична община вече била облекчила критериите за въвеждането на зелен билет и той можел да влиза в употреба много по-лесно. Всъщност въпреки ежегодните данни за изключително мръсен въздух зелен билет е пускан общо 3 пъти досега, като последният бе през декември м.г. През януари 2020 г. Фандъкова сформира работна група, която да даде предложения как този механизъм да се промени, за да стане по-работещ. Въпреки че оттогава мина почти година, до момента няма никакъв резултат от работата на тази група.

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СОФИЯ

Локалните мерки, които София е въвела за ограничаване на разпространението на коронавируса, са дали своите резултати и в последните 2 седмици имаме плавно понижение на новите случаи на COVID-19, каза още Фандъкова. „Днес в София имаме 690 новозаразени. В последните 2 седмици имаме плавно понижение на новите случаи. София първа въведе последователно всички рестриктивни мерки. Първи затворихме нощните заведения. Имаше протести и недоволства. След това предложихме и затваряне на гимназиите. Следим внимателно всеки ден данните. На база на тези данни се предприемат мерките. Трябва да се прави баланс, за да се вземат реални мерки, които ще доведат до намаляване на заразените“, заяви Фандъкова.

„През лятото направихме всичко възможно да обзаведем и оборудваме 4-те многопрофилни общински болници. Поисках директорите на болниците да пуснат в отпуск и лекари, за да бъдат готови за есента. Проблемът с недостига на лекари, сестри и санитари не е от вчера. По моя инициатива открихме COVID кабинети в 11 ДКЦ-та. Там всеки може да направи безплатен антигенен тест. На база на тези тестове, над 5300 са направени, имаме около 30% положителни. Предложих да оставим работещи дежурни детски градини, за да могат хората, които работят в COVID отделения, да могат да работят“, посочи тя.

„Проверките в градския транспорт не са формални. Над 80% от софиянци спазват мярката за носене на маски. 7 екипа на Центъра за градска мобилност заедно с общинската полиция правят проверки в градския транспорт. Не е нужно да има контролен орган до всеки човек. Тези 7 екипа правят непрекъснати проверки и могат да покрият много голям процент от градския транспорт. В последните две седмици единици са случаите на неспазване на носенето на маски в транспорта. Почти няма съставени актове. Повечето хора в София спазват мерките и носят маски. Хората, които насаждаха усещането, че няма такава болест и това е конспирация, останаха малко и хората сега спазват мерките“, заяви още кметът на София.

източник: Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече