Шокиращ евродоклад: Бият с пръчки психо болните в България

0

- Advertisement -

Служителите в психиатричните болници малтретират болните, бият ги с пръчки. До такъв извод стигна Комитетът за борба с изтезанията към Съвета на Европа в доклада си за състоянието на местата за предоставяне на социални и психиатрични грижи в България.

В доклада е изразена тревога, че не са приложени много от досегашните препоръки за лечението, условията и правната защита на психично болните и на настанените в социални домове хора у нас. Отбелязва се, че през август представители на комитета са посетили нашата страна и психиатричните болници „Св. Иван Рилски“, „Царев брод“, психиатричната болница в Бяла, домовете за социални грижи в Куделин, Самуил и Говежда.

- Advertisement -

Посочва се, че на всяко от тези места са били получени сигнали, че служителите малтретират пациентите. Твърденията за бой с пръчки са потвърдени, защото те са намирани в помещенията, сочи се в доклада.

Отчита се видимо обновяване на домовете и подобряване на битовите условия в последните десетина години. Според доклада в посетените места липсват достатъчно на брой и подготвени служители. Авторите на доклада призовават незабавно да се прекрати използването на вериги и катинари за обездвижването на болни хора.

Препоръчва се на настанените в тези болници и домове да се осигури свиждане в безопасни условия и при следване на противоепидемичните мерки, а служителите постоянно да бъдат изследвани за COVID. Изразена е подкрепа за намеренията на българските власти подобни здравни и социални заведения постепенно да бъдат затворени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече