Завладяването на държавата трае над 15 години и се засилва!

0

- Advertisement -

У нас все повече се забелязва така нареченото “завладяване на държавата”. Институции се използват за лични, политически или бизнес интереси. Това започна преди повече от 15 години и постепенно започна да се засилва. В последно време говорим за завладяване на държавата не само в изпълнителната власт, но и в законодателната и в системата на правосъдието.

Това заяви пред Българското национално радио Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. Думите му идват в контекста на онлай дискусия за върховенството на закона, в която ще участват представители на Италия, Румъния, България, Испания, представители на Европейската комисия и експерти. 


Всичко се случва на фона на първия доклад на Европейската комисия, който очерта основните проблеми пред държавите-членки, отнасящи се до върховенството на правото. Особени критики бяха отправени към България, въпреки че управляващите приеха становището като положително. Отбелязаха се обаче притеснителни тенденции като липса на прозрачност в медийната собственост, нужда от сериозни реформи в съдебната система, проблем с контрола на главния прокурор и редица предизвикателства пред установяването на върховенство на закона. Докладът бе последван и от резолюция, гласувана и приета от депутатите в ЕП. Резолюцията бе предложена от Комисията  по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).


Последиците от първия доклад на ЕК ще бъдат във фокуса на онлайн дискусията. 

- Advertisement -


“Целта е да се чуят  предложения за промени и как да бъдат структурирани следващите стъпки за сравнителен анализ за напредъка на различните държави… Съществуват инструменти, които могат да помогнат за оценка на това, което наричаме “завладяване на държавата“, оценка на антикорупционната ефективност“, поясни Галев в ефира на БНР.

По думите му у нас има дълбоко неразбиране за това да се прилагат съветите и указанията, които идват от професионалните органи в Европейския съюз, занимаващи се с правосъдие, с човешки права и със свобода на медиите. 


“Стремежът на българските правителства често е насочен към подобряване на представяне на държавата и мерките в различни политически решения, вместо изпълнение на тези професионални съвети“, посочи още Галев. 

БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече