Ситуацията в България е перверзна! Очевидно нещо не е наред! Разходва се огромен публичен ресурс без контрол!

0

- Advertisement -

България има сериозни проблеми с върховенството на закона. У нас, например, има редица големи строителни проекти, които се възлагат на една компания, а тя ги дава в ръцете на подизпълнители без обществени поръчки. Очевидно нещо не е наред. Разходва се огромен публичен ресурс без контрол. Това показва, че се нарушават не само европейските, но и демократичните принципи за върховенството на правото в света.

Това заяви по време на дискусията за върховенството на закона в ЕС евродепутатът Радан Кънев.

Той определи ситуацията у нас като „перверзна“.

“Според общественото мнение стартирането на тази процедура (дебат за върховенството на закона и механизъм за неговото гарантиране, бел.ред.) в момента показва, че правителството не е ефективно. Това е много силен сигнал, че пари няма да дойдат. Полша и Букурещ изглежда най-добре се ползват от европейски пари”, посочва още Кънев.

- Advertisement -

Кънев взе участие в онлай дискусия за върховенството на закона, в която ще участват представители на Италия, Румъния, България, Испания, представители на Европейската комисия и експерти. Сред присъстващите са румънката Рамона Стругариу, която имаше ясна позиция за случващото се у нас и подкрепи протестите срещу управляващите.

Всичко се случва на фона на първия доклад на Европейската комисия, който очерта основните проблеми пред държавите-членки, отнасящи се до върховенството на правото. Особени критики бяха отправени към България, въпреки че управляващите приеха становището като положително. Отбелязаха се обаче притеснителни тенденции като липса на прозрачност в медийната собственост, нужда от сериозни реформи в съдебната система, проблем с контрола на главния прокурор и редица предизвикателства пред установяването на върховенство на закона. Докладът бе последван и от резолюция, гласувана и приета от депутатите в ЕП. Резолюцията бе предложена от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Огромен брой въпроси има от страна на България как да се установи механизъм за върховенството на правото.

В дискусията бе подчертан проблемът с превземането на държавата и фактът, че това продължава на всички нива, независимо от смяната на правителствата в държавите-членки.

Frognews

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече