Законът за 10-годишната давност на дълговете – поредното недоносче на „умните“ ни депутати

0

- Advertisement -

Вълна от дела може да залее съдебната система заради приетите от  парламента промени в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда 10-годишна давност за погасяване на кредитите. За това предупредиха пред Lupa.bg юристи, които от години се занимават със сложната проблематика. 

Според експерти в правната сфера, до които Lupa.bg се допита, последната законова промяна може да създаде поне три бели. Защото с така написания закон се защитават еднакво и добросъвестните, и недобросъвестни платци.

„Едно е човек да е изпаднал в крайно житейско положение и да има нужда да му се помогне, друго е някой да се скатава – да взима пари и просто се крие”, обясниха първия риск юристи.

Може да възникне и друг много важен проблем: тази ситуация да бъде калкулирана като по-голям риск за тези, които дават пари.

- Advertisement -

Т.е., банките може да се компенсират, като дават по-малко или по-скъпи кредити.

И не на последно място – заради така приетите законови промени е твърде вероятно съдилищата да се задръстят с дела и нищо друго да не се случва.

„Кредиторите ще казват – искаме си парите, длъжниците ще настояват, че давността е изтекла, никой няма да е съгласен и ще се съдят”, обрисува хипотетичната картина топ юрист в парламента.

Точно затова според експертите законът трябвало да е доста по-прецизен. „Трябваше да има закон за физическия фалит – защото там не се говори просто за заличаване на кредити, а за цяла процедура. В целия Европейски съюз, с изключение на България, има такъв закон – той се нарича Закон за втория шанс”, обобщиха пред Lupa.bg прависти. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече