Заради нескончаемите и нескопосани ремонти на Фандъкова: Осакатено момче осъди столична община за 180 бона

0

- Advertisement -

Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 180 000 лева на младеж, който е пострадал тежко и e с трайни страдания и увреждания след падане в 3-метров ров в района на НДК, съобщава Lex.bg.

Инцидентът е станал преди 5 години, когато той е бил едва на 17 години. По същото време течеше мащабен ремонт на пространството около Националния дворец. Около 21,30 ч. вечерта момчето се прибирало с приятел и вървели край паркинга между кино „Люмиер“ и заведението „Планет“, в посока към бул. „България“. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от поставени заграждения заради ремонтите, като се разминавали и с други пешеходци.

    Разделили се за кратко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения булевард. Преди да стигне обаче, момчето паднало в рова и изгубило съзнание.

След като се свестил, ученикът разбрал, че се е озовал в подземния паркинг. Обадил се на родителите си, защото не можел да стане и изпитвал силни болки в левия глезен. Те дошли и го закарали в болница, където последвала спешна операция.

Впоследствие младежът опериран още два пъти, но и до днес той не може напълно да се възстанови.

- Advertisement -

Софиянецът завел делото срещу общината през 2017 г., като е поискал обезщетение от 200 000 лева за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен. Столична община отрича бездействие и дори твърди, че е налице съпричиняване, защото момчето не е трябвало да върви в този участък, а и заради тъмнината загубило ориентация и не е усетило естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

    В решението си съдия Мариана Христова от Софийския градски съд (СГС) отхвърля възраженията на общината и приема, че на мястото е имало обособена пътека, но са липсвали осветление и указания за опасност от пропадане в изкопа, както и заграждения, за да бъде избегнат инцидент, посочва Lex. bg. Според съда е било и невъзможно за момчето да предвиди и предотврати падането при обичайното внимание, което всеки пешеходец е длъжен да проявява. СГС е отчел и тежките последици за момчето след инцидента.

При падането лявото му ходило е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, счупване и разкъсвания.

СГС е отчел и тежките последици за момчето след инцидента. При падането лявото му ходило е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, счупване и разкъсвания. Последвали три операции с поставяне и махане на метални игли, гипс и тежка рехабилитация, придвижване с патерици няколко месеца и нужда от помощ при обслужване. Три месеца по-късно момчето е трябвало отново да влезе в болница заради травма и на пищяла от падането.

    След нея пък получил инфекция, която наложила ново лечение. Заключенията на лекарите, извършили съдебномедицинската експертиза, е, че въпреки петте години лечение, при младежа „са настъпили трайни дегенаративни последици от тежката вътреставна травма на левия глезен и лявото ходило, с последваща деформация, изкривяване и спадане на свода на ходилото, болезнена и накуцваща походка наляво“. Заради това, той и до днес търпи болки в десния крак и гръбначния стълб всяка сутрин и при пренатоварване.

За да уважи иска в почти пълния му размер, съдия Христова изрично подчертава, че става дума за пострадал, който към момента на инцидента е бил на 17 години, а е претърпял тежки увреждания, лечението е продължило 5 години с 3 операции и много още болезнени манипулации. И след тях обаче продължава да изпитва болки, като се налага да пие болкоуспокояващи. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече