Докога митничар №1 Георги Костов ще си затваря очите пред корупцията в митниците?

0

- Advertisement -

Как се ощетява републиканският бюджет? Агенция „Митници“ любезно отклонява важни въпроси с мотива, че са работа на прокуратурата

Корупцията в Агенция „Митници” остава на заден план покрай кризата с коронавируса, но това обаче не означава, че трябва да я подминаваме, отбелязва Lupa.bg в публикация за далаверите, които служител на агенцията в Русе прави без никакви, засега, последствия.

Венцислав Халаджов, шеф на отдел „Акцизна дейност” в ТД Дунавска, макар и пряко свързан с щета за бюджета за над 60 милиона лева, продължава да е на работа. Медията напомня, че в периода 2017-2018 г. митническият началник кредитира дружеството „Полисан” с милиони левове държавни средства, като удължава 11 пъти срока за подаваните на акцизните декларации.

Това кара прокуратурата в Русе да отдели преписка по случая и да я изпрати до Специализирана прокуратура. Съгласно нейно постановление от юни 2020 г. на Венцислав Халаджов трябва да се потърси дисциплинарна отговорност. Т.е., прокуратурата казва, че е време този служител да бъде отстранен и да му бъде потърсена сметка за безобразията. Нищо такова не се случва.

Специализирана прокуратура установява данни за некачествено изпълнение на служебните задължения, формално изпълнение на правомощията на началника на митница Русе и редица други негативни констатации.

Разследването на Lupa.bg разкрива порочната схема за ощетяване на републиканския бюджет, чието разплитане би трябвало да е приоритет на държавното обвинение. В серията престъпления се оказаха дори горивата на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, но това изглежда е маловажно, след като Халаджов, вместо в ареста или на подсъдимата скамейка, е на работното си място. Абсурдът е, че митничарят с крими реноме е несменяем на поста напук дори на разпореждане на Специализираната прокуратура.

Редакцията на Lupa.bg разполага с два доклада на инспектората на Агенция „Митници” около драмата с Венцислав Халаджов с констатация за дисциплинарно уволнение и поставя публично 6 въпроса на шефа на Агенция „Митници“ Георги Костов, свързани с Венцислав Халаджов, които пиарът на агенцията Вяра Генова любезно отклонила с мотива, че топката е в прокуратурата:

  1. Потърсена ли е дисциплинарна отговорност от Венцислав Халаджов,ресорен шеф на отдел „Акцизна дейност” в ТД Дунавска? Видно е, че е прилагана схема за безлихвено кредитиране с държавни средства на данъчно задължено лице. Вярно, че деянието е извършено преди две години, какъвто е срокът за търсене на дисциплинарна отговорност, но в случая нарушението се установява с постановлението от юни 2020-а, така че може да се реагира напълно в рамките на закона, стига да има воля за това.
  2. Защо независимо от установените от прокуратурата обстоятелства,свързани с нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове, Венцислав Халаджов продължава да е ресорен на отдел „Акцизна дейност” в ТД Дунавска?
  3. Известен ли Вие фактът, че последната проверка на територията на данъчния складе от края на април 2017 г. и е извършена от Агенция „Митници”? От този момент до юли 2018 г., когато данъчният склад на „Полисан” обявява фалит, проверки от страна на митница Русе няма. Защо? Една година чадър + финансиране, осигурени от Венцислав Халаджов?

Едва в средата на 2019 г. складът е обстойно проверен под ръководството на прокуратурата в Русе, съвместно с екипи на Териториална дирекция Дунавска. Именно тогава се установява подмяната на държавния резерв, липсата на горива за милиони и редица други пропуснати за държавата ползи. Всичко това благодарение на едногодишния период, в които е осигурен чадър над данъчния склад от митническия началник.

  1. Потърсена ли е отговорност от Венцислав Халаджов във връзка с констатираните от Окръжна прокуратура-Руселипси на акцизни стоки, собственост на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”? Безспорно установено е, че в два от резервоарите стоките са неакцизни, а във всички останали са с код по Комбинираната номенклатура 2707, който не отговаря на изискванията на Закона за военновременните запаси, т.е., всички горива, собственост на ДА ДРВВЗ, са подменени. Кой носи отговорност за това?
  2. Потърсена ли е отговорност от Халаджов във връзка с констатираните от Окръжна прокуратура Руселипси на горива на вложители в данъчен склад „Лубрика”, за които само акциза, без стойността на горивото, е над 2 милиона лева?!
  3. До кога осветленият в престъпления служител ще продължи да е на работа при положение,че е очевадно компрометиран? Някой ви заставя да не го уволните и предадете на съд, или има друга причина, която остава неясна?

Надяваме се г-н Георги Костов да намери време и отговори на въпросите, освен ако истината за безобразията в поверената му агенция също не е поставена под карантина, отбелязва Lupa.bg.

В BIG5 също многократно са писали за корупцията в митниците. Случаите не са един и два – явни, но без отговор от отговорните институции. Ето някои от тях:

  • В началото на октомври т.г. стана ясно, че митничар от Видин с 1400 лева заплата всяка година си тества спортното ауди за 300 000 лева на най-известната писта в Германия – „Нюрбургринг” срещу „скромните” €20 000 на ден (виж –ТУК-);
  • Пак в началото на октомври 2020 г. писахме, че шефът на Агенция “Митници” – Георги Костов симулира дейност, като три пъти отнемал лиценза на “Полисан” АД, но абсолютно нищо не последвало (виж –ТУК-);
  • Година по-рано, на 10 ноември 2019, изгоряха две коли на шефа на митниците Георги Костов (виж –ТУК-).

Преди няколко месеца излязоха наяве скандални назначения в Агенция „Митници“. Нека припомним една публикация на BIG5 от юни т.г.:

Говори се, че лично премиерът Борисов е поискал главата на трима висши митничари, след като е получил сериозна информация от чужди партньорски служби. Неслучайно прокуратурата се съсредоточи и удари силно по корумпираните играчи на основните митници в страната. Между купищата си запои шефът Георги Костов кадрува, назначавайки любовници и близки дружки.

Разкриването на ОПГ за внос на опасни отпадъци в Министерството на околната среда и водите, дава надежда, че разследващите органи могат да стигнат и до Агенция „Митници“.

- Advertisement -

Не е тайна, че там също действа ОПГ за рекет и покровителство на контрабандни канали, на чийто връх е незаменимият бивш главен секретар на МВР Георги Костов. Скоро след като той е назначен на поста, той предлага за свои заместници Юлиан Мирков и Борислав Борисов, а те, както ще разберете по-долу не са случайни хора.

В системата Борислав Борисов е известен като „вечната Амбър“, защото почти десетилетие е заместник директор на Агенция „Митници“, още от времето на покойния Ваньо Танов.

Приносът му в групата на Георги Костов се изразява в ръководене на IT проекти за милиони левове и контрол на една от най-възловите дирекции в системата – „Митнически дейности и методология“. Последната отговаря за митническата стойност, тарифното класиране на стоките и начините за събиране на митнически задължения – все способи за крупни митнически измами.

Другият заместник директор, отново лично предложен от Костов, е Юлиан Мирков. Той е емблематична фигура в системата на митниците. Хора от системата твърдят, че като дългогодишен заместник началник на столичната митница, Мирков и тогавашният началник на митницата Стефан Златков изграждат стройна структура за рекет на вносители и различни схеми за контрабанда и митнически измами.

Получавайки абсолютна подкрепа от шефа си Костов, Мирков предлага промени в Закона за митниците и структурата на Агенцията. Въпреки, че половината от новите разпоредби са обявени от Конституционния съд за противоконституционни, групата все пак успява да махне почти всички тогавашни началници на митници и на тяхно място да назначи, без никаква конкурсна процедура, свои верни протежета.

Скандалните назначения обаче не свършват до тук.

Пловдивската митница е поверена на любовницата на шефа на ОД на МВР Хасково – Александрина Петрова, където веднага ударно започва обмитяване на турско карго. Шефът на митницата в Бургас пък е преместен, като заместник във Варна, а на негово място е сложена заместничката му – Бойка Гашева. Веднага след това на Капитан Андреево са махнати всички ръководни кадри и са пратени служители от Калотина – до един верни хора на Мирков, пише wow-media.bg.

Митницата във Варна е дадена на много близък на Мирков човек – Светлан Савов. Там обаче нещата загрубяват и след почти година, внезапно и едновременно Юлиан Мирков и Светлан Савов подават оставки, уж по „лични причини“. В митническите среди обаче се коментира, че скоро след като двамата напускат системата, по бреговете на Варна започват да изплуват пакетите с кокаин. С Мирков се свързва и разбитият канал за импрегниран кокаин в кашони с цитруси на Слатинската борса. На борсата в Слатина от години има митническо бюро, което е под шапката на прословутата столична митница. Арестуваният за кокаина се оказа бивш шеф на същата митница и добър познат на Мирков и Златков. Скоро след като кокаинът бе разкрит, бюрото на Слатинската борса тихомълком бе закрито.

Веднага след като Мирков напуска Агенцията, Златков също освобождава поста на началник на Столична митница.

Говори се, че лично премиерът Борисов е поискал главата на тримата, след като е получил сериозна информация от чужди партньорски служби. Георги Костов формално изпълнява разпореждането за тяхното отстраняване. Но за да не се разпадне изградената схема за рекет и отчисления, Костов скрива Златков в системата, като го назначава първоначално в кадрите на пловдивската митница. След време, когато бурята утихва, го връща в София като началник на Националния учебен център. За свой заместник Костов предлага Георги Александров, отново посочен лично от Мирков. А на столична митница към момента е Надежда Бучова – пак доверен човек на Мирков. Така ОПГ всъщност напълно се запазва.

Важна роля в ОПГ то има т.нар. Калотинска група, начело с Райчо Соколов. Групата стана публично известна след зрелищния им арест им на Калотина, в началото на тази година. Официално те са обвинени в рекет на пътници и превозвачи минаващи през българо-сръбската граница.

Интересното обаче, е че повечето от тях бяха периодично командировани и на ГКПП „Капитан Андреево“. Соколов в рамките на три години беше неколкократно началник именно на пункта ни с Турция. Ноторен факт в Агенция „Митници“ е, че Райчо Соколов и Юлиан Мирков са изключително близки семейни приятели и че Костов също е държал много на него.

Безспорен факт е, че Капитан Андреево и Калотина са основните входно-изходни пунктове на държавата, откъдето минава основния път на нелегалния трафик на цигари, наркотици и всякакви контрабандни стоки. Да държиш свои хора на двата пункта, значи да държиш цялата система.

Покрай разследването на Калотинската група явно доста неща започват да излизат наяве. Много от служителите започват да дават показания. Говори се, че информация за схемите на двата пункта дава бившият шофьор на Танов – Спас Зарев, за когото се предполага че е станал сътрудник на МВР.

Последният, от шофьор бързо се преквалифицира на митничар, както се досещате отново с помощта на Мирков. Покровителят му го назначва на Калотина и често го командирова на Капитан Андреево.

Скоро, отново внезапно и по обичайните „лични причини“, системата напусна Георги Георгиев. А след като Райчо Соколов и други митничари бяха пуснати под домашен арест, Костов веднага ги уволни дисциплинарно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече