Сбъркана държава! Нов хаос по български: Лаборатории правят PCR тестове, но не ги отчитат

0

- Advertisement -

Зрители на Би Ти Ви сигнализират за пропуск в здравната система – лаборатории правят платени PCR тестове, които не се отчитат в националната система. 

На 18 ноември Боряна Петрова усеща обща отпадналост. Още на следващия ден се тества – и с антигенен тест, и с PCR в лаборатория. Резултатите са положителни. Работодателят ѝ информира Столичната здравна инспекция. Оттам се свързват с нея и я информират – имат уведомление от началника ѝ, но положителният ѝ тест го няма.

„Аз обясних къде съм го правила и те казаха: „О, да, знаем за тази лаборатория, но тя не ни изпраща резултатите“. При разговора с РЗИ стана ясно, че след като нямат данни, аз не съм официално в болничен“, обясни жената.

Тества се отново и така влизането в статистиката ѝ струва над 240 лв. От лабораторията обясниха, че уведомяват пациентите си и чрез сайта, и чрез бланка, с която пациентите декларират, че са наясно, че на практика тестът, който плащат, може да послужи само за „лична информация“.

„Тестове за COVID-19 правим от август, не ги отчитаме никъде, защото нито Министерството на здравеопазването, нито РЗИ ни дадоха достъп“, обясни Емил Митев, мениджър „Продажби“ в лабораторията.

- Advertisement -

Лабораторията не е част от списъка с лицензираните, чиито резултати се отчитат в системата. От лятото досега в нея са направени около 4 000 PCR теста. Затова от столичната РЗИ обясниха, че резултатите трябва да бъдат потвърждавани в Националната референтна лаборатория.

„Провеждането на тестове в лаборатории, които не са включени в заповедта на министъра на здравеопазването и нямат достъп до системата води до възможността лица с позитивни резултати да останат невписани в системата, което възпрепятства поставянето им под карантина и спомага за разпространение на инфекцията“, отговориха от РЗИ.

„Интересно ми е наистина – колко лаборатории правят тестове и не изпращат данни, и колко хора след това имат проблем“, коментира Боряна.

От СРЗИ допълниха, че в тази лаборатория няма назначени лекари, заради което е сезирана Софийската районна прокуратура. 

Работят ли и други такива лаборатории в страната? Чака се отговор от здравното министерство. От Медицинския надзор, обаче, поясниха, че при тях не са постъпвали сигнали от пациенти с платен PCR, който да не е бил отчетен, допълват в репортажа си Би Ти Ви.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече