Десетки хиляди вече са без работа! Икономиката е последни издихания!

0

- Advertisement -

В момента вече не само болниците са на ръба на препълването, на изнемощяването, но също така и икономиката е на ръба да бъде подхранвана от държавата. Десетки хиляди вече са без работа преди празниците, а кризата тепърва предстои. Дори мерките да се отпуснат нищо няма да е същото. Очакват ни фалити, ако не се стигне до споразумение с банковата система за банкова ваканция на кредитите.

Трябва да се подготвим за дълга и тежка икономическа зима. Това каза пред Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

При тези условия затварянето на икономическия живот ще продължи по-дълго време, прогнозира той.

- Advertisement -

“ Въобще не е вярно, че за 20 дни нещата могат да се оправят и отново да тръгнем така, както е било преди една година. Държавата не е безгранична в своите възможности, още повече, че в България доходите и съответно данъците са изключително ниски в тази конкурентна борба в Европейския съюз, която всъщност е всеки срещу всеки. Продължавайки по тази логика в световен мащаб, туризмът заема около 10% от световния брутен продукт. Той в момента е рухнал. Няма начин в България да има някакво изключение“, обясни той.

Проф. Боян Дуранкев каза още, че проблемите, които ще възникнат в България, са доста тежки не само за туризма, но и за цялата икономика без секторите, при които има много интензивен растеж.

„И догодина ще бъдем с около под 30% дълг към брутния вътрешен продукт, но е много вероятно, даже ще бъде наложително, поемането на нови кредити. Това означава, че България се приближава към страните с една задлъжнялост, която не беше очаквана. Иначе управлението на дълга около 15-20% беше добро, сега отиваме към 30%. В следващите години вероятно ще стигнем 40 или 50% от дълга ако не се овладее пандемията, а няма индикация, че се овладее толкова бързо. Вероятно след това ще трябва да се харчи повече от страна на държавата, защото и обикновените граждани преминаха към диетичен режим“, обясни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече