ПП „Републиканци за България“ с пет предложения за справяне с кризата с мръсния въздух

0

- Advertisement -

На 03 декември 2020 г., Европейската комисия в свое прессъобщение съобщи, че ще сезира Съда на Европейския съюз (СЕС) относно провала на Република България да осигури пълно съответствие с Решение на СЕС от 05 април 2017 г., което установява, че Република България е нарушила задълженията си съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) относно качеството на атмосферния въздух.

В прессъобщението се сочи, че:

Република България системно не успява да се съобрази с граничните стойности на фини прахови частици – отсъстват адекватни мерки за справяне с проблема; Република България не е започнала да прилага мерки, за да се спазват пределно допустимите норми и тъй като сезирането на СЕС е във връзка с негово Решение, това може да доведе до финансови санкции от момента на първото съдебно решение – 05 април 2017 г., до постигане на пълно съответствие с изискванията на ЕС.

Ние от политическа партия „Републиканци за България”, считаме че решението на Европейската комисия е в пълен противовес със заявеното от управляващите, че се предприемат „подходящи”, „навременни” и „целенасочени” действия за справяне с високите нива на замърсители в атмосферния въздух.

Според официални данни на Европейската агенция по околна среда, около 400 000 граждани на страните членки годишно умират преждевременно, поради атмосферно замърсяване. За сравнение, това е приблизително същият брой на хора, които са загубили преждевременно живота си от COVID-19, от първия регистриран случай в Европа, до момента.

Политическа партия „Републиканци за България”, заявява своята нетърпимост към проблемите в сектор „Околна среда”. Към момента ситуацията представлява своеобразно преминаване от криза, в криза – отпадъци, води, въздух. Нарушават се конституционни норми свързани с правото на здравословна околна среда, като е явна невъзможността на управляващите за предприемането на действия с превантивен характер, които да осигурят намаляване на атмосферните замърсители и стабилизиране на целия сектор.

От ПП „Републиканци за България”, призоваваме за предприемане на спешни действия, които да ограничат нивата на атмосферни замърсители и опазят живота и здравето на Българските граждани.

Въз основа на горното настояваме за:

1.    Повишаване на контрола извършван при преминаване на годишен технически преглед  на моторните превозни средства.

- Advertisement -

Противоречащо на всякаква логика е обстоятелство, че моторни превозни средства, с премахнати катализатори и други филтри за улавяне на частиците в димните газове, покриват безпроблемно нормативно определените стандарти, а същите представляват инженерни решения, чрез които се осигурява покриването на съответна екологична категория. Считаме че здравето на българското общество е най-важно и атмосферните замърсители с източник, технически непригодни моторни превозни средства, може да бъде лесно отстранен;

2.    Преустановяване на практиката за отопление чрез използването на отпадъци.

Използването на отпадъци за енергийно оползотворяване е съпроводено с отделянето на високо съдържание на диоксини и фурани в димните газове. Същите се отличават с изключителна токсичност и могат да са причина за: нарушения в централната и периферна нервна система; проблеми при функционирането на щитовидната жлеза; смущения в имунната система и др;

3.    Контрол на качеството на твърдите фосилни горива.

Изгарянето на твърди фосилни горива, които не покриват нарочно определени стандарти и норми, е основна причина за отделянето на голямо количество фини прахови частици, серни и азотни оксиди. Ноторно известно е, че това са едни от основните причинители на белодробни заболявания;

4.    Предприемане на действия, които да насърчат потребителите, да преминат към екологосъобразно отопление и повишаване на енергийната ефективност.

Ние от политическа партия „Републиканци за България”, призоваваме управляващите да подпомогнат гражданите на Република България, да се сдобият с екологосъобразни решения за битово отопление. От изключителна важност е бързата реализация на проекти по енергийна ефективност, като същите бъдат релевантни на нуждите, които населението изпитва.

5.    Регулиране на светофарната уредба с цел постигане на ефект – Зелена вълна и други.

Поради устройството на двигателите с вътрешно горене, при ход на потегляне, същите отделят най-голямо количество атмосферни замърсители. Това е причината да настояваме за оптимизиране на светофарната уредба, на територията на цялата страна, което безспорно ще намали драстично атмосферните замърсители, с източник моторни превозни средства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече