Жители на кв. Бъкстон живеят в ад от проблеми с паркирането: Кмете, искаме паркинг, не Зелена зона!

0

- Advertisement -

До г-н кмета на СО-район „Витоша“ инж. Теодор Петков: Кмете, имаме лек проблем с паркирането!

 Паркирането в квартал Бъкстон, както по традиция в повечето столични квартали, се превръща в изпитание за живущите и клиентите на институциите.

На редакционната поща получихме сигнал, че жителите на квартал Бъкстон са притеснени от това, че не могат да паркират близо до дoмовете си. Kлиентите на близките институции задръстват улиците, правейки нарушения, поради невъзможност да намерят място за паркиране. В затруднение са жителите в близост и клиентите на Агенция по геодезия, картография и кадастър, намираща се на ул. Мусала 1, и сградата на Геопланпроект, позиционирана  в локалното платно на бул. „Цар Борис III“ и ул. Мусала, където се помещават Данъчна служба „Витоша“, ТД на НАП София град – район Витоша,  „Автомагистрали“ ЕАД и др..   

Обичайна гледка пред агенция по кадастър, на фона на новостроящата се сграда 2

 Наш репортер проследи обстановката около институциите.  На мястото се оказва, че струпването на хора и чуващите се клаксони са нещо обичайно. Хората от квартала се познават по това, че ако колата им е „запушена“, отиват да дирят нарушителя пред  Агенция по геодезия, картография и кадастър.

 Нашият репортер се свърза със служител на агенцията, който обясни, че самите служители изпитват затруднения с паркирането и сутрин едва намират места.  До сградата на Геопланпроект има служебен паркинг за около 15 коли и няколко платените служебни места.

Вляво- сградата на Геопланпроект, вдясно- новопостроената сграда

 Репортерът ни попита и клиенти на агенцията, с какво са се придвижили до нея. С. Ж. признава, че е била предупредена от свой близък, да дойде с трамвай, който спира на пет минути от мястото. К. М. споделя, че не е доволен нито от изгубеното време, търсейки място за паркиране, нито от бавното обслужване на клиентите в агенцията.

Служебен вход на Агенция по кадастър и табелата с платените места

Интересен е фактът, че за последните няколко години, точно до посочените институции, вместо клиентски паркинг, се издигат две кооперации, едната вече е завършена, а другата- в строеж.

 До този момент, живущи и клиенти са могли да разчитат на частен паркинг, намиращ се наблизо- на ул. Вихрен. Вече не. Миналия месец паркиращите возилата си там, получават честитка, че до края на октомври трябва да разкарат колите си, защото ще бъде издигнат още един обект на голяма верига супермаркети.

Кола прави нарушение, влиза в насрещното, за да си намери място за паркиране пред близкия блок

- Advertisement -

 На метри от мястото, предвидлив собственик на празен терен, набързо ориентирал се за печеливш бизнес, подготвя малък платен паркинг, за има-няма 15 коли. Оказва се, че почти всички паркоместа вече са резервирани от живущите в близките кооперации, както самият собственик признава пред нашия репортер.

Затворилият голям частен паркинг, бъдещо място за пазаруване

 Поставяме открито въпросите, интересуващи живущите в кв. Бъкстон, към инж. Теодор Петков и ще му дадем право на отговор:

1. Колко са живущите в кв. Бъкстон?

2. Колко са автомобилите, които те притежават?

3. Колко са наличните места за паркиране?  

4. Колко нови сгради се очаква да се построят в кв. Бъкстон в близко бъдеще и предвидени ли са допълнителни безплатни паркоместа, които да осигури строителят, ако общината вече не може да предостави такива?

5. Чия собственост беше  земята на ул. Вихрен 10, където се намираше частният паркинг и върху която ще се издига новият супермаркет?

6. Какви са плановете на район „Витоша“ за справяне с проблема с паркирането?

 Данъкоплатците се надяват наоколо да не се пръкне поредният строеж, а да се изгради така лелеяният паркинг за удобството на всички- живущи, клиенти и служители на институциите.  

И за да е ясно- всички искат паркинг, не Зелена зона!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече