Защо румънците ни изпреварват дори в съставянето на национални планове?

0

- Advertisement -

България по принцип се слави като една от страните, които винаги закъсняват, а сега побърза първа да представи своя План за възстановяване и устойчивост.

Въпросът обаче не е в бързината, а дали това предложение представлява механизъм за смислена промяна на икономическия модел или е по-скоро сбор от нахвърляни стари проекти, за които не е достигнало финансиране. Един адекватен план би трябвало да има последователност – цел, политика, и накрая мерки, които трябва да доведат до изпълнение на целите. В България пирамидата е обърната – конкретните проекти водят до политики, а не обратното, и личи, че планът е работен на парче.

В основната си част средствата не отиват по реалните направления – „Иновативна“, „Зелена“, „Свързана“ и „Справедлива“ България. Дейности като саниране, изграждане на канализация, мрежа за телекомите и някои дигитални услуги трудно могат да се превърнат в катализатор за развитие. Над 6.5 милиарда – повече от половината средства, ще се отделят за някакъв тип строителни дейности. И близо 400 млн. за дигитално правителство, за което вече бяха похарчени милиарди, без това да доведе до резултат.

- Advertisement -

За сравнение румънците са се постарали да изготвят много по-подробен, логически издържан план. Той се състои от 300 страници (българският е 60), в които са заложени ясна стратегия, ясни цели, ясни политики и ясни мерки с измерими резултати. Румънците очакват техният план да доведе до ръст от 1% в БВП и до създаването на 120 000 нови работни места годишно. Нищо подобно не се споменава в българския.

Те също имат инфраструктурни и пътни проекти – предвиждат изграждането на 250 км магистрали със средна цена 7 млн. евро на километър. У нас последното предложение за продължението на автомагистрала „Струма“ до Кресна е за 55 млн. евро на километър. Румънците казват, че 123 000 домакинства ще бъдат свързани към интелигентна енергийна мрежа посредством „умни“ електромери. В нашия план няма нищо свързано с енергийната система и енергийния план на България. Тук правителството залага бомба за следващото управление, защото във всеки план заобикаля темата за бъдещето на въгледобива и въглищните централи и за енергийната сигурност.

А липсата на адекватен План за възстановяване може да лиши България от възможността да се възползва ефективно от европейските средства. Ето защо БСП възнамерява да предложи своя алтернатива с конкретни предложния и обозрими цели.

Петър Витанов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече