Цветан Цветанов: Никога не съм крал и злоупотребявал, гледам хората в очите

0

- Advertisement -

Нямам никаква зависимост, участвайки в политиката съм защитавал интересите на държавата. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов пред Генка Шикерова в предаването „Алтернативата“ по TV 1. „Най-ниските нива на корупция и корупционен натиск са били 2010-2011 г. под 10%, по данни на Центъра за изследване на демокрацията“, заяви Цветанов.

„Когато има ясна политическа воля и когато има институционална подкрепа от всички институции може да има и по-голяма ефективност. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи заедно с немските ни колеги и с немското вътрешно министерство имаше един проект БОРКОР, който за съжаление не успя да види бял свят, след приключването на мандата, в който участвах пряко“, посочи Цветанов.

„В политиката съм се ръководел от това да спазвам законите, да се боря срещу организираната престъпност, корупцията както като вицепремиер, така също с действията си като политик, когато се е налагало да гласувам съответните закони“, припомни той.

„Няма нито едно действие, което да съм предприел и да е в услуга на мен или на членове на семейството ми. И към настоящия момент, когато не бях активен в политиката в продължение на последната една година-година и половина няма нито един човек, който да е казал ето този бизнес аз съм си го взел за моето участие, което съм направил в политиката или да имам нещо, което ме свързва с определени фирми или компании. Няма такова нещо“, посочва Цветан Цветанов.

„Участвайки в политиката съм защитавал интересите на държавата и респективно на структурите на политическата партия, която съм представлявал. Когато сме получили доверието на хората трябва да дадем съответния отговор с политики, които трябва да правим. Имаше разминавания във вижданията ни с премиера Борисов и една от темите беше ДПС.

„Това, което направихме в Републиканци за България и ни различава от голяма част от другите партии е, че в нашето ръководство – в Изпълнителния съвет и в областните структури ще преобладават членове независимо от тяхната етническа принадлежност. Философията и силата на една партия е да бъде национално отговорна и да няма това разделение, което някой се опитва да противопостави българското общество“, посочи Цветанов.

Една от целите на ПП „Републиканци за България“ е демонтиране на хегемонията на ДПС. „Със зам.-председател като Павел Вълнев – един успял човек, никой не си направи труда да види дали той и семейството му са били политически ангажирани в миналото. Бисер Вълнев е бащата на Павел Вълнев, през 2007 г. той беше кандидатът на ГЕРБ за изборите в Доспат. Тогава загубихме, защото бяхме в началото и нямахме тази подготовка и присъствие“, разказа Цветанов.

По думите му Павел и Румен Вълнев са направили нещо много сериозно за прозрачността и достъпа до свободна журналистика със създаването на телевизия BiT и телемоста Америка- България.

- Advertisement -

„Искаме да изградим национално отговорна партия, която да бъде с хоризонтално покритие на цялата страна. Да се подготвим за всеки един национален избор и да не работим кампанийно с определен фокус. Това, което ще ни отличава от другите партии е експертизата, която ще имат координаторите на експертните комисии в ПП „Републиканци за България“.

Попитан за позицията на Републиканци за България по повод главния прокурор – Цветанов каза, че от партията ясно е заявено, че е необходима реформа в съдебната система – една от които е, намаляване на мандата на главния прокурор и е предвидено да има нов ВСС, който в компетенциите си трябва да разгледа действията на обвинител номер 1.

Непроменена е позицията за оставки на главния прокурор Иван Гешев, на министър-председателя Бойко Борисов и разпускането на сегашния действащ парламент с председател Цвета Караянчева.

„Това са създадените държавни дружества с една единствена цел – да бъдат заобикаляни обществените поръчки за автомагистрали, за водните проекти, които са свързани. Това са неща, в които в момента има абсолютна непрозрачност в действията и в усвояването на тези публични средства“, посочи председателят на новосъздадената партия.

Той го определи като акцент на управлението през последната година и половина.

Цветанов изтъкна, че в предишното си качество не е бил в състояние да влияе на тези процеси, които са в компетентността на изпълнителната власт.

Цветан Цветанов каза, че може да даде отчет за всичко това, което е правил до момента.

Попитан какви са били отношенията му с Делян Пеевски категорично отговори: „Никакви!“. „Не съм имал никакви отношения, които да са ме превръщали в зависим човек“, казва още Цветан Цветанов и допълни: „Съвестта ми е чиста, винаги съм гледал хората в очите и нямам никакви притеснения. Нито съм откраднал нещо, нито съм злоупотребил с власт – това, което направих в мандата, в който бях в изпълнителната власт имаше действително висока оценка за работата ни както в национален план, с европейските и американските ни партньори“.

Цветанов припомни за работата си по темите с отвличанията, за поръчковите убийства, за Хизбула и отварянето на досиетата 2010г. „Нека да си припомним за всичко това, което се случи. Правил съм много неща, за да помогна на хората в страната, когато съм имал своите приемни дни“, допълни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече