Мутафчийски срещу Мангъров: Разнобой и за ваксината

0

- Advertisement -

Лекарите от Военно-медицинска академия с кампания „Аз ще се ваксинирам“, дни преди първите дози ваксини срещу COVID-19 да пристигнат в България.

Всеки от лекарите написа във Facebook публикация на страницата на болницата защо ще се имунизира.

Директорът на лечебното заведение, който е и председател на Националния оперативен щаб, ген. Венцислав Мутафчийски също изложи мотивите си да си постави ваксина.

„Това е единственото вярно и отговорно решение, за да не допусна да бъда източник на зараза към моите пациенти, колеги, приятели, близки, майка, баща… Медицината се развива с гигантски крачки. А изискванията към нас са да бъдем непрекъснато на пулса на времето, с промените, които се случват в медицината, за да може да дадем вярно послание”, написа ген. Мутафчийски.

- Advertisement -

Той призова колегите си да се информират от научни източници, да бъдат на нивото, на което се очаква от тях, за да са полезни за своите пациенти и да дадат верните съвети. В същото време завеждащият COVID-отделението в Инфекциозна болница, доц. Атанас Мангъров, съобщи, че не се е записал в списъците с медици на първа линия, които са готови да се ваксинират.Той разкри, че има сериозни резерви към ваксините, основно заради краткия период, в който са били създадени.

По думите му основният проблем не е в тези алергични реакции, които се получават – като например повишаване на температурата или зачервяване на мястото на убождането.

„Специално при тази ваксина на Pfizer и BioNTech в организма се вкарва чужда РНК, която кара клетките на човека, на когото е поставена да започнат да произвежда белтъци на коронавируса. И срещу тях вече се изработват антитела. Тука има две неща, които не са уточнени. Първото е доколко вкарването на този чужд генетичен код има онкогенен потенциал, т.е доколко този генетичен код може да доведе до някакви злокачествени трансформации в човешката клетка. Това не е нещо, което може да се уточни в рамките на 3-4 месеца, необходими са години.

Второто нещо е доколко тези протеини, тези белтъци, които ще се вкарат в човешката клетка ще могат да се въприемат като чужди антигени и да доведат до възникване на автоимунни заболявания. Най-вероятно това няма да се случи, но не можем да го докажем, това не е нещо, което се доказва в рамките на няколко месеца. Това са проблемите около тази ваксина, които не са уточнени. Представете си какво би станало, ако да кажем се имунизират 70-80% от хората и след няколко месеца или след няколко години се окаже, че примерно 1-2% от ваксинираните са с автоимунни заболявания или имат някакви онкопроблеми. Това са неща, които за да се уточнят е необходимо доста по-продължително време, а не няколко месеца“, категоричен е инфекционистът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече