Пандемията извади на показ ново лице на бедността – здравните неравенства

0

- Advertisement -

Пандемията извади на показ ново лице на бедността – т.нар. „здравни неравенства“. Причината е в големите разходи за здраве, съпоставени с доходите на домакинствата.

Според експерти по-бедните общества са изложени на по-голям риск от Covid-19. Много хора са принудени да теглят кредити, за да се погрижат за здравето си.

Най-бедните 20% от населението са изправени пред по-голяма опасност спрямо най-богатите 20% по отношение на Covid-19, обобщават от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Любослав Костов, икономически експерт на синдиката, каза пред БНР:

- Advertisement -

„Медицинската криза ще постави много предизвикателства пред хората и техните доходи… При хората с минимални доходи проблемът е още по-остър и процентът на разходите за здраве расте между 50% и 118%. Ако вземаш 300 лева пенсия, ако се разболееш, то за лекарства, лечение, болница, ти отиват 118%“.

По думите на Костов 30% разходи за здраве на домакинствата днес след година ще са поне два пъти по-големи. Той не изключва възможността децата и близките на хората с ниски доходи да им помагат с пари, за да оцеляват.

По данни на Института за социални и синдикални изследвания 2/3 от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече