Проверката на ЦУМ-гейт е прекратена заради отказите на Гергов и Цацаров да дават обяснения

0

- Advertisement -

Една проверка на бивш главен прокурор е приключила с това, че обвинителят е отказал съдействие на проверяващите, но въпреки това версията му е била приета за достоверна, пише „Свободна Европа“.

Такъв е финалът на аферата, известна като „ЦУМ-гейт“ – израз, с който се означава срещата между трима души в офиса на бизнесмена Георги Гергов през 2017 г. Освен самия Гергов, участници в срещата са тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и бизнесменът и издател на вестник „Сега“ Сашо Дончев. Офисът, в който е протекла срещата, е разположен в ЦУМ.

Инициатор на срещата е Георги Гергов и това даде повод за коментари, че това е израз на топла връзка между пловдивския бизнесмен и бившия главен прокурор Сотир Цацаров, като част от т.нар.кръг на „Пловдивското лоби“ на зависимости между бизнеса и властта.

„ЦУМ-гейт“ стана известен от медийни изяви на Сашо Дончев. Той направи публично достояние тайния разговор, който организирал Георги Гергов. Започна проверка на Сотир Цацаров от съдебни инспектори, която наскоро е приключила с това, че „обвинителят е отказал съдействие на проверяващите, но въпреки това версията му е била приета за достоверна“, пише „Свободна Европа“. 

- Advertisement -


Дончев твърди, че по време на разговора се е почувствал заплашен от Цацаров, който му е искал обяснение за редакционната политика на „Сега“. Съдебните инспектори обаче не откриха данни за нарушения на Сотир Цацаров. Три години по-късно става ясно, че проверяващите са приели за достоверна позицията на тогавашния главен прокурор, въпреки че той е отказал да им съдейства.

В четвъртък стана ясно, че проверката е прекратена заради отказите на Цацаров и Гергов да дават обяснения, а в мотивите за прекратяването от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) са написали, че единствено Сашо Дончев е съдействал на проверяващите и е отговорил на техни въпроси, уточнява „Свободна Европа“.

„Инспекторатът обаче приема неговите твърдения за недоказани, тъй като ползва в заключенията си официалната позиция по случая на Цацаров, публикувана на сайта на прокуратурата. Според нея бившият главен прокурор не е заплашвал по никакъв начин издателя, а е отклонил негово искане да повлияе на висяща прокурорска проверка“. 

Основният въпрос – кой е поискал срещата, въобще не е изяснен категорично, тъй като само Дончев е отговорил на него. Той твърди, че бизнесменът Гергов го е повикал по молба на Цацаров. Другите двама обаче са отказали да дадат отговори на инспекторите.

„От събраните доказателства по преписката не се установиха данни за действителното съдържание на разговора. Твърденията на г-н Дончев, съдържат намеци за нерегламентирано поведение от страна на г-н Цацаров, но остават изолирани и неподкрепени с каквито и да било доказателства“, се казва в мотивите към решението, с което проверката по „ЦУМ-гейт“ е прекратена.

Споменава се и противоречие „в позициите на г-н Дончев и г-н Цацаров и по чия инициатива се е състояла срещата“. От протокола от заседанието на Инспектората към ВСС обаче се разбира, че въпросното противоречие се изразаява в това, че Цацаров просто не е изложил своята позиция по този въпрос.

Само Дончев написа отговор, но той не съдържа достатъчни и най-вече категорични данни за основните въпроси.
„Изрично питахме и тримата евентуални участници в срещата кой я е инициирал, защото това е разковничето според мен – кой иска тази среща, за да иска нещо. Само Дончев написа отговор, но той не съдържа достатъчни и най-вече категорични данни за основните въпроси, предмет на проверката“, заявява един от съдебните инспектори на заседанието им на 10 юли 2017 г.

В крайна сметка проверяващият орган взима единодушно решение да затвори случая. Основното му заключение звучи по следния начин: „С оглед така представените взаимно изключащи се позиции и липсата на допълителни данни за естеството на разговора ВСС не може по категоричен начин да установи дали поведението на г-н Сотир Цацаров е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие и дали действията му компрометират честта на съдиите, прокурорите и следователите в професията и обществото.“

Заради участието си в „ЦУМ-гейт“ Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов и го отстрани от Изпълнителното бюро на БСП, по-късно се разбра, че той има и други близки контакти с властта – с президента Румен Радев, с когото се снимаха на маса на сватбата на сина на вицето Илияна Йотова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече