ГЕРБ ни водят към гибелна водна криза!

0

- Advertisement -

България се намира не само в тежка политическа, но и в институционална криза, при която ГЕРБ и тяхната преторианска гвардия „Обединени патриоти“ се интересуват единствено как на всяка цена да изкарат мандата си и замитат под килима проблемите с очакваните водни кризи у нас. На дневен ред е Бургас, но бъдете сигурни, че ще има и други региони. Явно урокът от Перник не е научен. Това не би трябвало да учудва, защото поуки се взимат от ерудирани управляващи с експертиза и с чувство за национална отговорност.  Властта днес нито е ерудирана, нито е национално отговорна. А за екоминистър Емил Димитров като експерт въобще не може да се говори.

Преди две седмици министърът потвърди това, за което повече от една година ние от коалиция „БСП за България“ предупреждаваме – че се задава гибелна водна криза. За съжаление, управляващите се отнесоха с изключително високомерие към сигналите ни. За тях като правило е важно самоизтъкването. Ще си послужа с пример как в един дъждовен ден през октомври 2016 г., малко преди президентските избори, бившият министър на МРРБ Лиляна Павлова се хвалеше, че ще разреши проблема с недостига на питейна вода за Перник,  като се санира стената на язовир „Студена“. Говореше с патос и за това, че след като денят е дъждовен, всичко ще върви като по вода и няма да има криза. Накрая се оказа, че от толкова вървене като по вода се стигна до сухи чешми и перничани все още се питат къде потънаха милионите…

Всички, които чухме драматичната изповед на Ревизоро в НС, залял ни с водопад от думи, си задавахме въпроса откъде той набра смелост да твърди, че предстоят не само водни кризи, но и водни бунтове. Може би усети края на политическия брак по сметка на ГЕРБ и „Обединени патриоти“? Само след час обаче, привикан на отчет пред господаря си Бойко Борисов, Водозоро изпадна в раздвоение на личността и се отрече от изреченото пред депутатите. Заедно с него бяха повикани и министърките на регионалното развитие и на земеделието и пред тях премиерът бащински прегърна Емил Димитров. След което последва тишина. А тя наведе на мисълта, че ГЕРБ и ВМРО проведоха поредната пиар акция за замазване на очите и за усвояване на 60 милиона лева за изграждане на деривацията между язовирите „Камчия“, „Ахелой“ и „Порой“. Усвояване на милиони без задължителната обществена поръчка. Предстои да видим дали мнозинството в Народното събрание ще узакони и тази далавера.

В европейска държава с нормално управление министърът, който контролира водите и с подписа си разпорежда източване на водоемите, неизменно подава оставка, след като съобщава, че към 27 ноември т.г. в язовир „Камчия“ от общ обем от 230 млн. куб.м са останали не повече от 40 млн. куб.м и пред хуманитарна криза са поставени общини като Бургас, Карнобат, Айтос и още няколко в област Бургас, както и голяма част от Южното Черноморие. Да, в нормална държава това щеше да е факт, но не и на територията на Бойко Борисов.

Впрочем, проблемът с питейната вода има и друго измерение – лошото качество. Ще припомня случая с радиоактивно замърсената питейна вода в Хасково. Там водата и сега е вредна за пиене, защото е радиоактивна с алфа-частици. Въпреки това, при допуснати явни нарушения на Закона за водите и Наредба щ9 за качество на водата, КЕВР   утвърди бизнес плана на ВиК в Хасково и цената за 1 куб.м се увеличи с 50 ст.

- Advertisement -

Припомням, че качеството на питейната вода се определя от Наредба щ9 от 16.03.2001 г. Съгласно нея ръководството на ВиК в Хасково е длъжно да предприема всички необходими мерки, за да се осигури снабдяването на хасковлии с безопасна и чиста вода. По смисъла на чл. 3, ал. 2 от наредбата тя е безопасна и чиста, когато не съдържа радиоактивни и други вещества, които представляват потенциална опасност за здравето на човека. Фактите показват, че през последните четири години ВиК в Хасково доставя негодна за пиене и потенциално опасна за здравето на потребителите вода. Когато тя е негодна за договореното предназначение, доставчикът – водното дружество, не само че не трябва да повишава цената, но трябва дори да я намали.

Не се знае откога водата в Хасково е неподходяща за питейни нужди и приготвяне на храна и чия е вината във времето, но информацията за радиоактивното замърсяване стана достояние на хасковските потребители едва през пролетта на 2017 г. 

В качеството си на председател на Федерацията на потребителите в България и на основание Закона за достъп до обществената информация поисках от директора на РЗИ в Хасково да ми се предоставят всички протоколи от последните изпитани проби вода относно съдържанието на радиоактивни елементи. От получената информация стана ясно, че за последните месеци са взети проби от девет  различни пункта на територията на града. Във всяка от пробите е доказано съдържание на алфа-частици от 2 до 5 пъти над допустимото. 

От това следва, че управителят на Хасковска област д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Станислав Дечев и директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова са разполагали с информация за наднорменото съдържание на алфа-частиците във водата. Те излъгаха хасковлии, че съдържанието на радиоактивния елемент е в границите на пределно-допустимата норма и водата вече може да се използва за питейни нужди и приготвяне на храна. С това и тримата създадоха предпоставки за застрашаване на живота и здравето на хората. Затова в качеството си на председател на Федерацията на потребителите в България прецених, че съм длъжен да сигнализирам главния прокурор с искане да бъде извършена предварителна проверка и при наличие на достатъчно данни да бъде образувано досъдебно производство срещу  отговорните лица. Сигналът е препратен в Районната прокуратура в Хасково. Надявам се, че там няма т.нар. гнили ябълки и ще бъде потърсена отговорност от виновните лица.

Ако приемем, че областният управител и кметът на общината са некомпетентни по този въпрос, което не подлежи на съмнение, то директорът на РЗИ би трябвало да е наясно с всичко. От една страна, си обяснявам укриването на по-високите стойности на алфа-частиците с желанието на активистите на ГЕРБ да се подмажат на лидера си Бойко Борисов, пред когото са рапортували, че ще се справят с проблема. От друга, явно и тримата страдат от синдрома на „свещената крава“, т.е. смятат, че са недосегаеми. Нищо лошо, но в случая става въпрос за здравето и живота на хората, което по същество е престъпление по служба. По всичко личи, че от същия синдром страдат и тримата депутати на ГЕРБ от Хасковския регион, които заплашиха председателя на коалиция „БСП за България“ Корнелия Нинова, че ще сигнализират главния прокурор за т.нар. от тях „неверни твърдения“ за лошото качество на водата. След което замълчаха като глухари в любовен период – нито приемат, нито предават…

Автор: Емил Георгиев
Източник: Дума

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече