Мая Манолова срещу Топлофикация: Незабавно върнете парите на хората! Ще съдействам за внасяне на колективни искове

0

- Advertisement -

След решението на ВАС Топлофикация да върне надвзетите пари от хората за парно и топла вода. Народното събрание да гласува промени в Административнопроцесуалния кодекс за бързо производство при обжалване на ценовите решения на КЕВР. За това апелира бившият омбудсман и лидер на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ в становище след решението на магистратите да обявят за незаконни цените на парното и тока от 2017-а г. 

Тя посочва, че ако Топлофикация не намери начин парите да се върнат, ще помогне за колективни искове на потребителите на Топлофикация да си върнат неправомерно надвзетите суми.

- Advertisement -

С действията си КЕВР поставя интересите на енергийните предприятия над тези на гражданите. Сега обаче, „грешката“ на КЕВР трябва да се поправи. Гражданите трябва да усетят ефекта от решението на ВАС. То задава много въпросителни и следва да настъпят сериозни последици, категорична е тя.

По време на откритото заседание на КЕВР, на което бе обсъден доклада на работната група за изменение на цените на топлинната енергия вследствие повишаване цената на природния газ, пред сградата имаше стотици протестиращи. Още тогава заявих, в качеството си на омбудсман, че предвидените увеличения на цената на парното са неправилни и необосновани, припомня тя.

КЕВР не прие аргументите ми като основателни и цената на парното и топлата вода бе повишена. Заради това на 13 април 2017 г., заедно с Федерация на потребителите в България, Сдружение за правна помощ на потребителите, Гражданско движение ДНЕС и гражданин внесохме жалба в Административен съд София-град срещу решението на регулатора като незаконосъобразно, при съществено нарушение на процедурата по неговото произнасяне – няма постъпили заявления от енергийните предприятия, а процедурата е започнала служебно на 20.03.2017 г., когато все още не е факт ценовото изменение на природния газ, посочва Манолова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече