Уважаван академик сложи край на лъжите и заблудите: Българска ваксина за К-19 няма!

0

- Advertisement -

Ваксините и антибиотиците са две от най-големите постижения на медицината. Днес говорим за медицина с факти – ваксините са постижение, което наистина ще даде светлина в решаването на проблема с пандемията. Всички големи инфекциозни заболявания като едра шарка, тетанус, дифтерия, са решени само с ваксина. Това обясни в студиото на „Денят започва“ с Георги Любенов акад. Богдан Петрунов. И разкри горчивата истина, за която Lupa.bg предупреждава от месеци – българска ваксина няма. Доц. Андрей Чорбанов продължава да твърди, че се правят сериозни разработки в БАН за българска имунизация под шапката на Институт „Пастьор“. 

Разбира се, че може да има странични реакции, но тук трябва да направим преценката за ползата не само за нас, но и за обществото. Без наличието на ваксина е невъзможно да се създаде т.нар. колективен имунитет. Без това ние просто няма да можем да се преборим с тази епидемия, обясни академикът.

По темата за ваксините има две диаметрално противоположни гледни точки, които се легитимират на институционално и медийно ниво, и така липсва баланс, обясни здравният анализатор Аркади Шарков.

Няма най-добра и най-лоша ваксина, зависи от реакциите на реактогенността. Всяка ваксина има реактогенност – това е зачервяване на мястото на ваксинация, сърбеж, отпадналост. Тези симптоми отшумяват и се забравят, да не ги бъркаме със страничните реакции, обясни акад. Петрунов.

- Advertisement -

Българска ваксина няма, нека не се говорят неща на едро, има лабораторни разработки, уточни ученият.

Според Аркади Шарков, би било полезен ход ваксината да бъде пусната и за свободна продажба – тогава реално ще се види какво е желанието на гражданите за ваксинация. Така например, видяхме как през октомври се изчерпаха всички противогрипни ваксини, допълни анализаторът.

Много е важно, по примера на световните лидери и нашите – президент, премиер, политическите лидери, да си поставят публично ваксина, призова Шарков. Нищо не пречи, който е боледувал, и след като се види, че има нисък процент на антитела, да се имунизира. Категорично, няма никаква опасност, допълни акад. Петрунов.

Докато не се научим да живеем с вируса – да носим маски, да си мием ръцете редовно и да ограничаваме социалните контакти, това няма да свърши, може да продължи и години, убеден е академикът.

Имунизацията трябва да бъде доброволна и осъзната за нашия народ, но в никакъв случай задължителна, допълни акад. Петрунов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече