ПП „Републиканци за България“ предлага публичният сектор да купува български храни

0

- Advertisement -

ПП „Републиканци за България“ обръщаме внимание, че продължава практиката всички обществени поръчки в публичния сектор в страната, свързани с доставка на храни, да се обезпечават с вносни продукти. Управляващите не заложиха текстове в промените в Закона за храните, които да задължат публичния сектор и най-вече детските градини и училищата да бъдат снабдявани с родна продукция. Държавата трябваше да даде пример и да заеме социално отговорна позиция, да покаже как се прави и тогава да изисква от търговските вериги да направят същото. Това заяви Чавдар Маринов, експерт за сектор „Земеделие“ в ПП „Републиканци за България“.

Вместо това се създаде хаос на пазара чрез поредица от решения „на парче“. Само за месец и половина Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 г. беше променено два пъти.

„С последните поправки няма как да се увеличат българските стоки в търговските вериги. С тях държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други. При приемането на постановлението и в хода на обсъждане на първия вариант, бе подведено правителството относно конкретното съдържание на текста, свързано с например 90% монопол за млечните продукти. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма. Това трябва да е ясно на всички. На потребителите щяха да се предлагат продукти със сухо или вносно мляко, гарантирани с Постановление на МС“, коментира Чавдар Маринов.

„Това е състоянието на родното производство, основано на липсваща в България суровина. Страната заема челно място по внос на сухо мляко в ЕС. Данните за 2019 г. показват, че за четири месеца България е внесла 2 736 тона сухо мляко. Страната ни внася повече сухо мляко, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия. България е и нетен вносител на плодове, зеленчуци и картофи. Балансът в търговията с тези продукти е отрицателен и сочи средно 74% внос.

Постановлението на МС явно е преследвало други цели, които са доста далеч от тезата за защита на малките производители. Това е само малка част от примерите за „провеждане на политика”, които подлежат на много сериозен поглед и анализ, тъй като водят след себе си негативни последици за целия сектор, а той се нуждае не от недомислени решения, а от последователна стратегическа линия в конструктивен диалог с всички участници по веригата на доставки. Остава да се надяваме, че ЕК не е предприела наказателна финансова процедура срещу България, поради тези действия на правителството“, обясни Чавдар Маринов.

Какво трябваше да се направи или какво може да се направи, според ПП „Републиканци за България“?

Промяна в Закона за храните и задължаване първо в публичния сектор за доставка на определен процент храни, обозначени със стандарти за качество, браншови стандарти, местни или локални стандарти, стандарти за произход, стандарти за специфичен, традиционен вкус, биологични продукти и др., което няма да противоречи на правото на ЕС.

По този начин не се налага императивно българското производство, а обвързваме продукцията с определени „етикети”, които гарантират добавена стойност и защита на потребителя.

Разбира се, първо трябва да се изработят такива стандарти, някои от тях съществуват и в момента, а процентът на такъв вид храни следва да бъде внедрен, след направата на анализ по количества и направления. След проучване на потребителите към такива стандарти и след придобитите ползи, този алгоритъм сам ще се пренесе в търговската мрежа, защото потребителят ще го търси. Търговските вериги приветстваха подобна идея, но тя не бе реализирана.

Подобни мерки следва да се въвеждат на законово основание и след проведен дебат със засегнатите страни, защото е възможно да последват огромни финансови санкции за България!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече