Джема Грозданова: Да окуражаваме жените да участват в политиката и да направим техните гласове по- чуваеми!

0

- Advertisement -

Трябва да окуражаваме жените да участват в политиката и дипломацията и да направим техните гласове по-чуваеми.

Това каза във видеообръщение Джема Грозданова международен секретар на ПП „Републиканци за България“ по време на Националната конференция на жените от Албанската републиканска партия.

„Скъпи колеги от Албанската републиканска партия, скъпи приятели, за мен е огромно удоволствие да мога да се обърна към Вас. Да окуражаваме жените да участват в политиката и дипломацията, да направим техните гласове по-чуваеми в международните отношения, е кауза, която си заслужава усилията.

Оценявам възможността да говоря пред Вас, тъй като се чувствам отговорна пред Вас и нашето поколение в търсенето на ролеви модели, чрез които да разбием ограниченията на полова основа. Една от най-важните мисии на жените на по-високи позиции е да служат за пример за следващото поколениекакто и да окуражават умни, креативни и мотивирани млади жени да бъдат ангажирани в политиката и други сфери на живота, които са традиционно доминирани от мъже“, заяви Грозданова.

„Като майка на две момичета, които вече са завършили гимназия, аз възприемам тази роля с още по-голяма сериозност“, изтъкна тя.

- Advertisement -

Равенството между половете е фундаментално право и като такова е една от общите ценности, въз основа на които Европейският съюз е изграден. То е разписано в Договора за Европейския съюз и в Хартата на фундаменталните права на съюза. За съжаление, участието на жените на пазара на труда не винаги се транслира във влияние“, подчерта международният секретар на Републиканци за България.

По думите й днес повече момичета отколкото момчета завършват университети. Повече жени от всякога в историята участват на пазара на труда в Европа и реализират повече от таланта си и използват повече от уменията си.

„Ние, представителите на политически партии, сме решени да имплементираме повече мерки за подобряване на баланса между половете във вземането на решения на политическо ниво и да продължим да промотираме баланса между половете в политическите и обществени позиции, натоварени с вземането на решения на национално ниво. Ние в България сме тръгнали в правилната посока и има много жени на водещи позиции във всяка институцияЕдна от целите на новия председател на Европейската комисия бе броят на жените да е поне равен на броя на мъжете в състава на комисията. И тя успя да го постигне“, подчерта Джема Грозданова.

„Това обаче не трябва да се случва, според мен, чрез налагането на изкуствени квоти за конкретни проценти на участие в институциите на даден полЦелта е да се промотира участието на повече жени в обществения живот и да гарантираме, че няма дискриминационни ограничения върху техния напредък. Това е инкорпорирано в правната система на България със закона за равенство между половете от 2016г. Целта на този закон е да постигне равенство между половете чрез създаването на предразполагаща институционална атмосфера и чрез назоваване на властите и механизмите отговорни за провеждането на държавната политика за равенство между половете. Мога да продължа още дълго да говоря за различни законови особености, но в заключение, важното послание, което бих искала да оставя в съзнанието Ви е, че Вие трябва да не приемате „НЕ“ за отговор и да продължите наследството на тези примери за подражание, които имате около себе си, в преследване на старата цел за равенство между всички хора, независимо от всички предразсъдъци.

Сърдечни поздрави от София и от нашата политическа партия „Републиканци за България“!“, каза в заключение Грозданова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече