Предколедно: Банките ни дерат с по-скъпи такси

0

- Advertisement -

С нови по-високи такси за най-масовите услуги ще ни сурвакат банките от Нова година. Една от институциите в топ 3 – Банка ДСК, обяви, че от 4 януари тегленето на кеш от банкомат на друга банка ще се облага с 1.50 лева при стара такса 1.20 лева. За тези, които теглят пари от АТМ на Банка ДСК, промяна няма да има и операцията ще струва 0.30 лева. Справката по сметка на банкомат на банката обаче ще се тарифира с 0.40 лева.

Поскъпват и касовите операции, като тегленето на гише до 2000 лева ще изяжда минимум 4.50 лева. Още през лятото последната банка, която допускаше безплатно теглене от свой АТМ за своите клиенти, прекрати тази практика. Така картодържателите на УниКредит Булбанк плащат вече по 0.30 лева на неин банкомат и 1.50 лева за теглене на пари от друг, отбелязва в. „Марица“.

Спестовната сметка на Райфайзен банк пък вече е с годишна такса между 12 и 36 лева, в зависимост от това дали клиентът получава регулярни приходи по нея като превод на работната заплата например.

- Advertisement -

По-малките банки не остават по-назад и бързо дават равнис по големите. Те също пипнаха тарифите си за най-ползваните услуги. БАКБ повиши месечната такса за поддържане на разплащателна сметка от 2,90 лв. на 3,20 лв. Тя е в сила от средата на декември и означава, че елементарната сметка ще бърка в джоба на притежателя си с 38.40 лева годишно вместо досегашните 34.80 лева. Токуда Банк пък ще иска по 3 лв. месечна такса за поддържане на сметка без карта, а когато сметката е в комплект с дебитна карта –  по 2.50 лв.

Според справка на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“ откриването на обикновена сметка, която почти всеки българин има, стига до 5 лева. Ежемесечно тази сметка „изяжда“ между 2.20 лева и 5.50 лева и дори закриването й невинаги е безплатно. Цената на тази услуга варира между 0 и 14 лева. Доста скъп „развод“ с обслужващата банка!

Добре е редовно да се проверяват съобщенията за промени в тарифите, които банките са длъжни да пубикуват на сайтовете си поне месец по-рано. В този период клиентите могат да се откажат писмено от сключения договор, без да дължат обезщетение или неустойка за това.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече