Филм на ужасите: Шофьор на частна линейка „изсипва“ трупа на починал в нея пациент на тротоара, болна от К-19 пък плати 750 лева

0

- Advertisement -

Пандемията от коронавирус извади на преден план не само проблемите в болничната и доболнична помощ у нас, но даде възможност и на измамници да печелят на гърба на пациентите. Оказва се, че в България т.нар. копърки има не само сред такситата, а и при линейките. 

Опасностите, които ви грозят при тях, обаче са по-страшни, отколкото при такситата, работещи нерегламентирано, пише dir.bg.

На фона на критичния недостиг на екипи на Центровете за спешна медицинска помощ и чакането с часове, много хора се обърнаха към частни линейки, обещаващи спешна помощ. Без да подозират, че са попаднали в ръцете на измамници, които работят изцяло в сивия сектор. 

Един от най-фрапиращите случаи е с възрастна жена, която е платила 750 лева за превоз с подобен специализиран автомобил – и то без лекар, като стандартната цена за подобна услуга е 50 лева. Пациентката обаче не може да докаже измамата, защото няма касов бон и не е записала регистрационния номер на линейката. 

Още по-шокиращ е случаят, когато шофьор на частна линейка буквално „изсипва“ тялото на починал в нея пациент на тротоара пред спешното отделение на една от големите столични болници. След това бяга. Собственикът така и не е открит. 

Най-често линейките копърки стоят пред болниците, а шофьорите им лъжат пациентите, че са лекари. На самите специализирани автомобили може да се видят и надписи „Бърза помощ“, което също е измама.

Разбира се, ценоразпис няма. Цените се определят на око и то много често колкото по-тежък е случаят, толкова по-висока е цената. Касов бон не се издава, а ако настъпи смърт в частната линейка, близките няма как да докажат кой е транспортирал близкия им. 

Особено голям проблем са санитарно-хигиенни условия в линейките-копърки, както и старото или напълно липсващо оборудване. Много често чаршафите не се сменят, а консумативите за еднократна употреба се измиват с вода и след това се използват отново – нещо, което крие огромен риск за пациента. Самата линейка не се дезинфекцира, а просто се забърсва с парцал. Фрапантен случай е нощуването на два такива специализирани автомобила в двора на къща в краен столичен квартал, където около тях се разхождат прасета. 

- Advertisement -

На практика контрол няма и по отношение на техническото състояние на линейките – липсват задължителният предпътен контрол от дипломиран механик и техническата поддръжка в сервиз, а пробата с дрегер на водача преди работа е мираж. 

Ако все пак някой пациент реши да си търси правата, той попада в абсурдна ситуация. В общия случай линейката е регистрирана на едно физическо лице; сайтът се води на второ, а телефонът, на който сте позвънили, за да я повикате, на трето. Шофьорът няма трудов договор, касов бон не се издава. 

Съгласно Закона за лечебните заведения, спешна помощ се извършва единствено и само от Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), които са единствено и само държавни. Частните линейки нямат право да извършват спешна помощ, а медицински транспорт, който не е спешен.

Ако към фирма за частни линейки се обърне пациент и състоянието му изисква спешна медицинска помощ, то случаят се отказва и се насочва към тел. 112 и съответния ЦСМП. В Наредба № 3 от 2007 г., която утвърждава стандарта за спешна медицина, е записано, че единствено и само линейките на ЦСМП могат да носят надпис „СПЕШНА ПОМОЩ“ (Думите „спешна“ и „бърза“ се считат за заместващи по отношение на спешната помощ, защото спешна помощ е новото наименование на дейността, а бърза помощ е използваното в миналото – бел.ред).

Как да не попаднем на линейка копърка?

На първо място не наемайте линейка, която стои пред болницата. Не се доверявайте и на оставени визитки на медицинския персонал. Изберете частна линейка, която има собствен сайт в интернет и разполага с минимум 10 линейки. Прегледайте дали на сайта има качени сертификати за качество и безопасност на движението.

Когато специализираният автомобил пристигне, първо обърнете внимание дали е нов. Работещите „на светло“ частни линейки са нови с пълно оборудване, консумативи и лекарства. Екипите, работещи в линейката, са облечени еднакво и най-често с фирмено облекло, на което е обозначено името на компанията, извършваща медицинския превоз. 

И не на последно място, истинските частни линейки издават всички необходими документи – като касов бон и фактури, а на автомобилите им няма да видите надписи „Бърза помощ“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече