Това затваряне е пагубно за работещите и за самия бизнес

0

- Advertisement -

Случи се това, което очаквахме да се случи – 21 декември е поредната неспазена дата. Много сме разочаровани, че и Щабът, и БЛС не искаха затягане на мерките, а решиха, че е приемливо да има 190 починали, заяви пред БНТ Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

„Не виждаме светлина и нас това ни притеснява. Това затваряне е пагубно за работещите и за самия бизнес. Няма нищо ново и не виждаме какво ще се промени, при положение, че на 25 януари ще бъде същото и ще си говорим за 1 март“, категоричен бе Алибегов.

Докато не се вземат мерки за овладяване на епидемията, не за общественото мнение, ние мислим, че до 31 януари абсолютно нищо няма да се промени, убеден е Алибегов.

„Не разбираме как за БЛС не е проблем, че има стотици души в хипермаркети, нехранителни магазини, а в същия момент 20-30 души в ресторант е проблем“, каза още той.

Според него мерките са крайно недостатъчни към момента. С тези мерки и с този начин на здравеопазване ще изкараме дълга пандемия, смята Алибегов.

„Трябваше, когато затвориха заведенията на 27 ноември, да се предприеме по-сериозен локдаун до 21 декември заедно с нехранителните магазини, с големите хипермаркети и тогава сигурно щяхме да имаме много по-добър ефект, който щеше да позволи да се отвори в момента. Ние се опитваме да борим епидемията със затворени заведения и фитнеси. Общо взето това е затворено“, заяви Ричард Алибегов.

- Advertisement -

На фона на Европа това, което виждаме с тези две неща няма да се преборим и тези срокове, които си даваме всеки път през две седмици ще продължат да се удължават, смята той.

Очаквахме на 21 декември да се случат две неща: или да се отпусне ситуацията, или да се затегнат мерките. Но да останат същите мерки при този резултат това не го очаквахме, коментира Алибегов.

Той се надява компенсациите от държавата да съхранят бизнеса жив. За това бизнесът ще настоява 75% от трудовото възнаграждение на затворените бизнеси да се поема от държавата от януари месец.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев смята, че мерките дават своя ефект и дори е съгласен с тезата, че някои от тях са закъснели.

„Подценихме опасността от втората вълна на COVID-19“, категоричен бе Хасърджиев, според когото дисциплината и самоконтролът на хората са доста занижени особено след летните месеци.

Хасърджиев коментира, че може да даде много примери на държави, които опитали с по-меки мерки и в крайна сметка се наложило далеч по-строго затваряне. „Там популизмът по-трудно вирее“, заяви той, според който, ако здравната ни система беше по-добра, вероятно мерките нямаше да има нужда да са по-строги. Много късно се даде време на здравната система да се подготвя, каза още Хасърджиев.

„Не би следвало да се прави компромис с мерките при сегашната ситуация. При тези резултати не би следвало някой от нас да очаква, че ще може да празнува в заведение с много хора. Надявам се хората да бъдат разумни и да празнуват вкъщи в тесен семеен кръг“, подчерта Хасърджиев.                                                                                                                                                                                             

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече