Президентът Радев настоя за нов модел на финансиране на иновационната дейност

0

- Advertisement -

 процента.

В последните години България се нарежда сред най бързо развиващите се бизнес хъбове в Европа, а благодарение на иновативните компании успяват да се справят с кризата, но въпреки това, според оценката на държавния глава, страната ни остава в групата на плахите иноватори, а тенденцията да се свиват разходите за развойна дейност се запазва.

„И за поредна година бизнесът, и забележете, чуждестранните инвеститори са тези, които финансират голямата  част от иновации. Считам, че е крайно време да се направи задълбочен анализ и оценка и да се внедри нов модел на финансиране на иновационната дейност“, каза Радев, обръщайки се към Националния иновационен форум.Темата на 16-ото издание на форума, който е под патронажа на президента, е „Икономическа устойчивост чрез иновации“ и на него бе разгледан доклад как български предприятия са реагирали на възможностите и предизвикателствата на кризата в годината на Covid пандемията.

В доклада експертите анализират оптимизирането на производствените процеси, наложено от кризата, осигуряването на безопасна среда за работа и създаването на нови продуктови предложения в отговор на промените, новите бизнес модели и иновациите на работното място.

- Advertisement -

В рамките на събитието ще бъдат обявени и победителите в 16-ото издание на националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“.

Конкурсът отбелязва ръст на кандидатурите на стартъпи и на компании извън София и големите градове. Представителите на големите икономически сектори посочват и големия интерес към новосъздадената категория „Дигитална трансформация“.

Освен наградата за иновативно предприятие на годината, отличените фирми в конкурса ще получат и правото да използват марката „Високи постижения в иновациите“.

Организатор на форума е фондация „Приложни изследвания и комуникации“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече