Първи сме по смъртност в ЕС, но Борисов ни уверява, че „всичко е точно“!

0

- Advertisement -

Има чувството, че над страната надвисва сянката на един нов Чернобил. В смисъл, че управляващите не ни поднасят истината или въобще не се съобразява с истината за положението в страната. Чудовищно е всеки ден да идват данни за 100-200 починали, да излезем на първо място по смъртност в Европа и в същото време премиерът Бойко Борисов да ни уверява, че нещата вървят добре и още една седмица… Той държи на тези избори да се появи като добрия човек. Лошите са лекарите, които настояват за строги мерки.

Това заяви пред Българското национално радио журналиста Иван Гарелов.

По думите на журналиста хората у нас не вярват на това управление за нищо. На това се дължи и отношението към ваксините срещу COVID-19. 

Мотивът за твърдата линия на България спрямо Република Северна Македония пък Гарелов вижда като резултат от вътрешнополитически съображения, а не от принципи. По думите му по отношение на Северна Македония България има непоследователна политика, което е най-голямата грешка.


“Ние трябва да се грижим за тях. Невъзможно е да искаме от тях да признаят, че са българи, изключено е, а така се представя в Северна Македония. … Създаването на историческата комисия, от която да зависят нашите отношения, беше грешка“.   


Според него България настройва Европа срещу себе си със заявената позиция за преговорната рамка за РСМ. 


Точно такива опасения споделят и редица други експерти и анализатори. ФрогНюз припомня, че след като София обяви, че ще блокира пътя на Скопие към ЕС и ще наложи вето върху сегашната преговорна рамка за присъединяване, се появиха предупреждения за евентуалната изолация, в която може да изпадне страната ни. Брюксел не реагира особено добре. Мнозина твърдят, че проблемите между София и Скопие са далечни и неразбираеми за Европа. Всичко това се случи на фона на германското председателство на Съвета на Европа, чийто основен приоритет бе стартирането на преговори за членство на Албания и РСМ. 


Гарелов посочи, че страната ни е пропуснала шанса „да се възползва от икономическата блокада, която Гърция беше поставила на Македония, за да навлезем ние икономически и културно“.

„Мнението на премиера на РСМ Зоран Заев, че трябва да се изчака да минат изборите в България е защото той мисли, че Бойко Борисов е ангажиран с поддържането на една по-твърда линия, защото разчита, че това е по-популярно и може да спечели по-лесно изборите и второ – така може да се подобри изборният резултат на неговия основен съюзник – ВМРО, а когато отминат изборите, този фактор ще отпадне и Борисов ще обяви, че все пак компромис е постигнат“, смята журналистът.

- Advertisement -

Гарелов коментира и проблемите между Румен Радев и левицата.

„Все пак между БСП и президента Румен Радев няма някакви особени различия в позициите им. Различие има в това, че държавният глава търси одобрението и на т.нар. градска десница“, каза в „Политически НЕкоректно“ журналистът Иван Гарелов.

Той предположи, че когато дойде времето за президентските избори, противоречията между левицата и президента няма да излязат на преден план, ако не са се усложнили допълнително дотогава:

„Ние сме царе на това единомишленици да се скарат и да спорят – виждаме това във всички лагери“.

По думите на Гарелов президентът Радев търси нова идеологическа подплата – либерална, центристка, прозападна:

„Не би трябвало един президент да се ангажира с такива нюанси в идеологията, а по-скоро да мисли практично за това, с кои хора и с коя партия би могъл да работи по-лесно. И чии избиратели биха го подкрепили“, подчерта той.

Журналистът прогнозира, че Радев отново ще бъде издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП:

„ДПС този път няма да го подкрепят, те вече му поискаха оставката. Не знам дали Румен Радев си дава сметка, че възходът на либералната десница е само в София. Тя имаше ярко присъствие покрай протестите, но това още не гарантира, че тя ще има достатъчно голяма представителност“.

Гарелов се съгласи, че опитвайки се да ухажва десните избиратели, Радев може да изгуби сигурните си леви привърженици.

Иван Гарелов, Фрогнюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече