Адв. Андрей Янкулов: Вероятно е установено, че в записите е гласът на премиера

0

- Advertisement -

„От прессъобщението на Прокуратурата изглежда, че са проверявали записите, и може би вече има по-различен подход, независимо от законността на записа“, коментира в „Преди всички“ Андрей Янкулов, бивш прокурор, сега адвокат отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство в края на миналата седмица и да прекрати проверката по сигнал на лидера на „Да, България“ Христо Иванов по повод записите от лятото с разговори на действащи политици, магистрати и може би премиера, записи с нецензурни коментари, по досъдебно производство, за проверка срещу частно дружество.

По записите прокуратурата направи извода, че няма данни за извършено престъпление.

Вчера лидерът на „Да, България“ поиска всички документи по случая с идея да атакува този отказ пред по-висшестоящата прокуратура.

„Самата предварителна проверка се прави с една цел – да се съберат достатъчно данни, че е извършено престъпление и да бъде образувано наказателно производство, в хода на което вече могат да се събират доказателства.“ Това поясни адвокат Янкулов.

- Advertisement -

„Тоест целта на предварителната проверка е само и единствено прокурорът да изясни за себе си дали има достатъчно данни, за да образува наказателно производство, а не вече да доказва самото престъпление. Това е важно да се каже и да се разбере от хората, че проверката обслужва само и единствено прокурора, за да реши дали да образува наказателно производство.“ Това каза още Янкулов.

„А иначе тук в случая информацията в самите записи и съдържанието не са били достатъчни за наблюдаващия прокурор, за да се образува наказателно производство и трябва да се направи предварителна проверка за съдържанието в самите записи.Това може да се направи чрез различни източници“, допълни експертът.

„А след като Христо Иванов получи постановлението за отказ като подател на сигнала, той може да атакува пред горестоящата прокуратура и така може да стигне и до Главния прокурор. Това поясни адвокат Янкулов.

„Но за мен остава убеждението,че след като се говори вече за допълнителни действия, които са извършвани за проверка на съдържанието, значи че вероятно е установено, че това е гласът на премиера…“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече