Безобразията нямат край: КЕВР призна, че „Топлофикация София“ е надвзела 8 милиона лева от абонатите си с нови стъкмистики

0

- Advertisement -

Комисията за енергийно и водно регулиране не вижда нито една причина да преразгледа и да понижи цените на топлинната и на електрическата енергия от Нова година. Това става ясно от писмо на КЕВР, изпратено до националния омбудсман Диана Ковачева. В същото писмо обаче регулаторът признава, че само за половин година столичната топлофикация е надвзела от абонатите си почти 8 млн. лева – в резултат на ценови стъкмистки в рамките на закона.  Неотдавна от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ пресметнаха, че софиянци на практика кредитират общинското дружество (то е най-голямата топлофикация в България) през надписаните фактури и че става дума за сума от порядъка на 14 млн. лева. Сега КЕВР успокоява, че надвзетите пари са „само“ 7.7 милиона лева.

Повод за писмените разяснения на КЕВР до омбудсмана са зачестилите критики – най-вече срещу „Топлофикация София“, че чрез завишените тарифи се събират повече пари от потребителите.  Темата за надвзетите пари стана особено „гореща“ на фона на непрекъснатите хвалби на премиера Борисов от март насам, че е постигнал сензационно намаление на цената на руския природен газ, което българите трябваше да усетят в сметките си. 

Но ето че сега КЕВР застава съвсем открито на страната на  „Топлофикация София“. „Твърденията, че през заплащаните цени клиентите кредитират „Топлофикация София“ за разходите за природен газ, са неоснователни и тенденциозни,  по същата логика може да се твърди, че доставчикът кредитира абонатите си за направените по-високи разходи за квоти въглеродни емисии“, обяснява в писмото си до омбудсмана регулаторът.

НА ГРАНИЦАТА

- Advertisement -

Според действащата уредба цените на парното и тока се определят за цяла година напред, като в случая става дума за периода 1 юли 2020 – 30 юни 2021 г.  Корекция – нагоре или надолу – е възможна само ако цената на природния газ, която се определя месец за месец, се промени с повече от 15 процента. КЕВР твърди, че „към настоящия момент средното отклонение между определената прогнозна цена на природния газ от 1 юли спрямо постигнатата цена за  юли-декември 2019 г. е точно 12%. „Дори при ревизиране на прогнозните цени на природния газ за първото и второто тримесечие на 2021 г. с актуалните стойности на фючърсите газ за холандския газов хъб TTF на Европейската енергийна борса (EEX), актуалния курс на щатския долар и цените на петролните деривати (мазут и газьол), отклонението е отново около 12%, тоест под минималния изискуем праг от 15%, поясняват от КЕВР.

КАЛКУЛАЦИИ

Енергийният регулатор коментира още, че не били коректни изчисленията на някои граждански организации, че  при понижени цени на природния газ „Топлофикация София“ е надвзела от 1 юли насам от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лева. и цени на природния газ.  Тези калкулации били неверни, защото неправилно сравнявали цената за третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. със средната прогнозна цена за целия регулаторен период, вместо с прогнозната цена за съответното шестмесечие, се казва в писмото на Комисията. Правилното сравнение – между прогнозната и реалната цена на пирродния газ за периода юли-декември – показвало около 12% разминаване, което означавало, че надзветата сума е не 14 млн. лева, а „само“ 7,7 милиона, заключава КЕВР в писмото си до омбудсмана.

Източник „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече