Високата смъртност у нас е следствие от колапса на здравната система

0

- Advertisement -

България прави най-малко тестове в Европейския съюз и от Балканските държави, Северна Македония прави повече тестове на глава от населението, нещо повече – ние сме на първо място в света по смъртност на глава от населението, не в ЕС, както се твърди, а сме на 27-а позиция по заболеваемост. Тази драстична разлика може само да ни каже, че ние сме на сляпо за развоя на пандемията по отношение на PCR– тестовете, затова тестването не ни е показател.

Това заяви пред БНР Антони Рангачев, преподавател по математика в Университета на Чикаго и автор на изследване за COVID-19 в България.

- Advertisement -


ССмъртността е следствие не само от COVID-19, но заради колапса на здравната система – става дума за случаите на пациенти с инфаркт и инсулт, които не са получили бърз достъп до здравна помощ. 


“Сбъркахме по много направления за справяне с пандемията последните месеци, ситуацията е изключително драматична, защото за последните 6 седмици България изпревари по излишна смъртност три от най-засегнатите държави – САЩ, Великобритания и Испания“, посочи математикът.


„Сега може би сме постигнали някакво критично ниво на смъртност, но идват празници, мерките тук са изключително меки, по света се вземат драконовски мерки, а у нас много не се апелира как да преминат празниците и януари може да се превърне в един голям взрив – на фона на изморените медици и липсата на места по болниците…“, прогнозира още експертът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече