Илияна Йотова: Кабинетът изпусна кризата! Цинично е да се използва страхът от неизвестното за политическа употреба!

0

- Advertisement -

В България не се направи никаква информационна кампания за ваксините. Това каза в интервю за Нова ТВ вицепрезидентът Илияна Йотова по повод одобряването от страна на ЕК на употребата на новата ваксина за коронавируса.

„В началото имаше голяма паника и шок. Европа не беше готова, но и целият свят не беше, включително и ЕС. Оказахме се прекалено зависими от Третия свят, защото години наред пазарноориентиратана Европа изнесе производствата си в Третия свят, защото е по-евтино. Зависими сме не само от лекарства и суровини, но и от маски“, подчерта Илияна Йотова.

„Помним войната на маските в началото на пандемията. Стана по-късно и една още по-голяма ленепост – затвориха се границите и така се блокира целият ЕС. Полека лека излязохме от тази ситуация, но европейската бюрокрация се занимаваше с много други неща, които сякаш бяха по-важни от това да бъде събрана по-бързо научната мисъл в Европа. Много държави не помогнаха на Италия, въпреки че обичаме да говорим за солидарност в ЕС“, коментира вицепрезидентът.

Липса на информационна кампания

Относно начина, по който България преминава през пандемията, Йотова каза, че България е поставена в неизгодна позиция поради липсата на информационна кампания. „Трябва да тръгнем от днешния ден и новината от снощи за много бързото приемане на ваксината от Европейската лекарствена агенция и след това светкавичното одобрение от ЕК, това постави България в една много неизгодна ситуация, защото нашето правителство има 4 дни, за да информира гражданите за всички рискове и ползи от тази ваксина, за да може хората информирано да вземат своето решение“, подчерта Илияна Йотова.

Относно това дали трябва първо държавниците да дадат личен пример с ваксинирането, вицепрезидентът посочи, че има някакво основание в това, но се отнася с резерви към подобен ПР-ски акт, тъй като от ваксините имат нужда най-вече тези, които работят на първа линия.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Тези първи количества трябва да бъдат разпределени за най-нуждаещите се. Това е лично решение, но има едно много важно условие: хората да имат достатъчно информация. У нас не се направи никаква информационна кампания за ваксините“, подчерта Йотова.

„Няма никаква структурирана кампания от страна на Министерски съвет и Народното събрание, както направиха всички държави в ЕС. Това е много лично решение и всеки трябва да знае цялата достъпна информация. Трябва да се работи с хората“, добави вицепрезидентът.

Президентът и коронавирусът

В България кризата с коронавируса не се управлява, а вървим след вируса, заяви Йотова. „Това беше оправдано донякъде в първата вълна през пролетта, защото беше нещо ново и неизвестно. В началото имаше сериозна паника и се опипваше как да се тръгне и се взеха доста смели решения, но към днешна дата нямаме никакви оправдания. Кризата не се управлява в България. Тя не се управлява нито по отношение на здравните мерки, нито на социални, икономически и финансови мерки“, подчерта Йотова.

Тя заяви, че категорично не е съгласна в твърдението, че президентът е мълчал.

„Той през цялото време беше упрекван за това, че говори неща по отношение на кризата. Нашата институция разбра, че в България ще има извънредно положение от медиите. Става въпрос за един много сериозен проблем, при който трябваше да има национален консенсус и разбирателство и общи мерки. От самото начало президентът обясняваше, че в тази криза трябва да има последователни стъпки и национална програма, по която да се управлява тази криза“, подчерта Йотова.

- Advertisement -

Тя напомни, че имаше периоди, в който имаше по четири взаимно изключващи се заповеди на здравния министър. „Този експеримент беше да гърба на българските граждани. Сега експериментите се правят на гърба на лекарите и здравната система, което пак рефлектира върху гражданите“, заяви вицепрезидентът.

Според нея има проблеми в системата, но и с действията си здравният министър и правителството я задълбочават всеки ден. Йотова подчерта, че трябва да има програма, по която държавата да действа при различното развитие на вируса.

„Ние сме единствената държава в ЕС, която започна политическия сезон без оценка на първата вълна на вируса в Българския парламент“, подчерта Йотова.

Страхът на хората за политическа употреба

„Много е цинично да се използва трагедията на българските семейства и страхът от неизвестното за политическа употреба“, заяви Илияна Йотова. Според нея всичко е съсредоточено в други власти и там се вземат решенията. „В момента уж мерките се контролират, но някак министър-председателят като че ли бяга от тази отговорност – той не говори по темата и не излиза пред журналистите“, подчерта тя.

„Президентът беше упрекван през цялото време, че много се намесва. Един КСНС не е панацея, която ще реши всички проблеми. На нас ни бе необходима друг тип система за управление на тази криза. Много е цинично да се използва трагедията на българските семейства и страхът от неизвестното за политическа употреба“, коментира вицепрезидентът.

„Най-големият проблем в момента на българина не е страхът, че ще бъде заразен, а че няма да може да се лекува“, подчерта Йотова.

„Българите нямат в еднаква степен достъп до здравеопазване. Трябва да видим как с общо усилия можем да излезем от тази криза. Трябва да имаме една пътна карта, в която да кажем кои са болниците, в коти ще се лекуват, как ще лекуват, да бъдат добре оборудвани, да бъдат така териториално разположени, че да има максимален достъп до тях и да се види какъв е наличният човешки ресурс. Най-точната оценка на кризата даде проф. Михаил Константинов, когато каза, че в сравнение със същиоя период на миналата година, имаме два пъти и повече по-голяма смъртност от 2019 г. Това ако не е оценка на това, което се случва, не знам кое е“, коментира Йотова.

Румен Радев и БСП

Според вицепрезидентът прекалено много се персонализира въпросът за алтернативата на това управление. „Алтернативата е в хората, които бяха на българските улици и площади. До преди един месец всички казваха, че искат предсрочни избори, а сега не били готови. Няма партия в момента, която да не е готова“, заяви Йотова и посочи, че най-ценното в протестите беше, че това са хора с различни идеи и привърженици на различни формации.

„Президентът от самото начало заяви, че няма никакво намерения да прави политически проекти, нито да оглавява алтернативата, както го тикат в тази посока. Няма нужда да насочва никой. Амбицията за парламентарни избори съществува в избирателите и техните политически представителства, но в президента, струва ми се, че не“, заяви вицепрезидентът.

По думите ѝ няма движение срещу БСП или президента.

„Има усилия да се направи една разделителна линия между президента и БСП. Няма нито един случай на колега от БСП, който да дойде и да каже, е има проблеми с президента или с мен“, подчерта Йотова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече