Гнусна история: Сачева побърза да ореже достъпа до 24-те лв. компенсация! Правителството пък се хвали за трети път с едни и същи 50 милиона лв. за болниците

0

- Advertisement -

Пестеливостта на правителството към хората, оставени без препитание в кризата, се прояви отново. Социалният министър Деница Сачева актуализира заповедта си, с която определя точно кои икономически дейности и за кои дни имат право на 24 лв. дневно обезщетение за затворен бизнес заради ограничителните мерки. От тях са извадени работещите в обекти за пране и химическо чистене в моловете, за които от понеделник отпадна забраната да работят. За частните детски градини и дневни грижи за малки деца пък компенсации се отпускат до 3 януари, защото те следва да отворят от 4 януари. Същото се отнася и за музеите, които също би следвало да отворят от 4 януари. Нямат право на компенсации от 22 декември нататък и хората, които работят в ресторанти към хотели.

Заповедта на социалния министър и в първоначалния си вариант остави много хора в неплатен отпуск без подкрепа. Не е ясно защо правителството държи да определи кръг от дейности, които подлежат на компенсация на фона на сложната ситуация в страната – около всяка затворена фирма и особено моловете има спомагателни и обслужващи дейности, които в момента също са без работа, но нямат право на подкрепа по тази линия. Ниският размер на помощта пък принуди част от хората да идат на борсата, за да получат повече пари под формата на обезщетения за безработица.

Окончателните правила изглеждат така:

– От 29 октомври до 31 януари право на компенсации имат питейни заведения, туристически агенции и оператори, професионално образование след средно образование, но не висше, както и други образователни дейности;

– От 27 ноември до 21 декември право на компенсация имат работещите в дейност пране и химическо чистене, ако обектът се намира в търговски център и мол;

– От 27 ноември до 3 януари право на компенсация имат предучилищно образование – частен сектор, дневни грижи за малки деца – частен сектор, дейност на музеи;

– От 27 ноември до 31 януари право на компенсация имат търговските обекти в моловете (без изключенията, които според заповедта на здравния министър могат да работят); кина, ресторанти (без тези към хотелите, които няма да бъдат компенсирани от 22 декември нататък); организиране на конгреси; спомагателни дейности, свързани с изпълнителско изкуство; казина, игрални зали, фитнеси.

Днес социалният министър потвърди, че догодина компенсациите от 24 лв. на ден за затворен бизнес ще се трансформират в 75% от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства. Наскоро тя обясни, че сега не е имало време да се поставят такива условия (за изчисляване на осигурителен доход). Министърът изтъкна, че плащанията вече са започнали и ще продължат и през празниците. Пострадалите от последните заповеди на министъра обаче би трябвало да получат помощ след Нова година, тъй като данните за служителите в неплатен отпуск се подават след изтичането на месеца, за който се отнасят. За декември месец са получени 4653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители, каза Сачева.

60/40 – отново след Нова година

- Advertisement -

По-рано днес Министерският съвет излъчи поредните послания колко много пари разпределя като антикризисни мерки. „Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева – по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на правителството. „Мярката 60/40 я продължаваме до септември 2021 г., за да няма никакви спекулации с това докога са парите“, категоричен бе премиерът.

„За мярката 60/40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че има подкрепа от държавата“, допълни социалният министър Деница Сачева.

Мярката, по която бюджетът поема 60% от заплатата на служителите от пострадали в кризата сектори, бе първата и доскоро единствена подкрепа за бизнеса в кризата. По нея до момента са платени 627 млн. лв., като според социалния министър с нея са запазени 250 000 работни места. Сериозна част от ресурса обаче остана неусвоен – през пролетта заради нея бе актуализиран бюджетът на фонд „Безработица“ на НОИ с 1 млрд. лв. За много от включените фирми осигурителният доход е сравнително нисък.

В момента действа третото издание на мярката, по което се изплащат помощи за последните три месеца на годината. Агенцията по заетостта обаче спря кандидатстването по мярката на 15 декември, което остави без помощ част от фирмите, попаднали под действието на ограничителните мерки от 27 ноември. Все още не са обявени условията, при които ще се кандидатства за помощта след Нова година.

ПРОБИВ

След като месеци наред залагаше твърде неизпълними условия за подкрепа на родители в принудителен отпуск за гледане на деца до 14 г., социалното министерство най-сетне сполучи да включи в действие тази мярка. Подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства, съобщи днес министърът. Преди да бъде разширен кръгът на хората, които имат право на подкрепа, одобрените семейства бяха само 49.

ЗА БОЛНИЦИТЕ – ТРЕТИ ПЪТ

За трети път правителството тържествено се хвали и с едни и същи 50 млн. лв. за болниците. В момента започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50% от използваемостта на техните легла  за пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19. „В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19”, докладва министърът на здравеопазването.

Източник: Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече