Пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов не отразявали обективната действителност, установи прокуратурата! Бойко бил жертва!

0

- Advertisement -

Снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов може и да показват кюлчета злато и пачки евро в чекмедждето на нощното му шкафче, но няма категорични доказателства, че такава е обективната действителност. До този извод е стигнала прокуратурата след неколкомесечна проверка. Снимките с пачки, злато и пистолет бяха разпространени през лятото. Малко след това се появи и видео от спалнята в правителствената вила в „Бояна“. За кратко на него се вижда и снимащият – чернокоса жена. Това може да се установи при всяко по-внимателно преглеждане на записа. От съобщението на прокураутрата става ясно, че е направено точно това – установено е, че на кадрите има жена, забелязано е облеклото ѝ, както и гривната. Нищо повече, защото качеството е лошо и самоличността ѝ не може да се установи.

Що е то действителност?

Проверката за снимките и записа от спалнята на Борисов бе образувана през лятото. Един от наблюдаващите прокурори по нея бе Боряна Бецова от Софийска градска прокуратура. През годините тя е наблюдавала редица дела, завършили с неуспех за прокураутрата, като например това срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. През 2014 г. тя прекрати проверка по сигнал срещу друг депутат от партията – Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

Всъщност сегашната проверка бе образувана поради съмнения, че някой незаконно е записвал Борисов. Не са открити данни и за такова престъпление, става ясно от заключенията. Установено е кога са направени изследваните снимки и че по тях има минимални намеси. Така или иначе от прокуратурата подчертават, че това не са оригиналните файлове, така че е възможно изводите да не са съвсем правилни.

Част от тях са с променени дати на заснемане – 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време – близо година и половина„, пише в заключението.

Изключително интересен е изводът за това дали заснетата обстановка отговаря на действителността. Прокурорите са категорични, че няма данни за извършено престъпление, свързано със заснетото, т.е. премиерът е невинен.

- Advertisement -

Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК. Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е – отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани„, пишат от прокуратурата.

И НСО са невинни, но премиерът може да е жертва

Другият важен извод е, че снимките едва ли са направени от служители на НСО. На практика и те са оневинени от прокуратурата. Въпреки това обаче материалите са изпратени на военната прокуратура, която да провери дали службата е допуснала пропуски.

Освен че е невинен, премиерът може би е жертва на сценарий, смятат разследващите. Целта е дискредитирането му. Това предположение е дадено от свидетели по проверката и според прокуратурата не е за подценяване.

Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства – от изготвената техническа експертиза може да се изведе предположение, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО; налице са манипулации на данните за файловете и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането„, пишат прокурорите.

Коя е Мата Хари?

Съвсем наскоро премиерът даде да се разбере, че знае кой е направил снимките от спалнята му. Обясни, че ставало дума за дама, с която имал интимни отношения. Борисов не спомена името ѝ, но я сравни с Мата Хари. Дали прокуратурата знае коя е Мата Хари не става ясно. В съобщението ѝ тази тема изобщо не е засегната. Но пък е акцентирано, че не може да се установи чия собственост са заснетите вещи, т.е. златото и пачките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече