Протестът срещу Борисов и Гешев започна пред Съдебната палата и продължи към Орлов мост

0

- Advertisement -

Протестът срещу управлението на Бойко Борисов и гравния прокурор Иван Гешев снощи започна пред Съдебната палата. Традиционно недоволството продължи с блокада на бул. ”Цар Освободител”. Хората след това се насочиха към Орлов мост.

Десетки хора се събраха пред столичната Съдебна палата за финалната за годината протестна проява на инициативата „Правосъдие за всеки“.  Пред събралите организаторите представиха своите идеи за съдебна реформа, сред които – пpемаxване на поста „главен пpоĸypоp“ и въвеждането на съдебен ĸонтpол на отĸазите на пpоĸypатypата да обpазyва досъдебни пpоизводства. 
Както всяка сряда от няколко месеца насам, демонстрантите поискаха оставката на Обвинител номер едно Иван Гешев:
 

„Благодаря на всички вас, които бяхте верни през тази изминала 2020 година – да бъдете на площада, да бъдете с всички протестиращи, да отстоявате каузата за правосъдието. Вие сте невероятни за вашето упование, за това, че е толкова голямо, независимо от условията, независимо колко сме – много, малко – вие сте верни и сте били тук. Аз се надявам следващата година – 2021-ва, да бъде година на възвращаемост на нашите усилия през тази“, обърна се към протестиращите Христо Иванов. , цитиран от БНР.

- Advertisement -

Мероприятието отбелязва 1 година от встъпване в длъжност на главния прокурор Иван Гешев и поставя въпроса: „Искаме ли още такива години“. В рамките на проявата се подготвя подписването на писмо до еврокомисаря по правосъдието и комисията LIBE към ЕП. Да сезира комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи  се кани лидерът на „Да! България“ Христо Иванов, който днес поиска от Софийската градска прокуратура да публикува всички материали по спряното разследване за снимките и видеозаписите със спящия премиер и нощно шкафче с пачки и кюлчета в спалнята му в правителствената резиденция.

Иванов вече поиска и публичност за прекратената проверка на аудиозаписи с гласа, приличащ на този на министър-председателя. Всичко това той иска да представи на комисията LIBE. Днес той изяви съмнения, че проверката и разследването са били пълноценни. Дали това е така щяло да стане ясно именно чрез пълна публичност „по стандарта на Гешев“, заяви той:

„Съжаляваме, че разваляме малкия семеен празник на българската мафия и на г-н Гешев и на г-н Борисов, които си разменят подаръци и си ги слагат в чорапчето, докато спинкат, но, за съжаление, неприятното чувство, че тези тържества стават за наша сметка остава. Затова ние ще продължим да питаме!“.

По-късно тази вечер протестиращи срещу правителството и главния прокурор блокираха бул. „Цар Освободител“.  Шествието им традиционно започна от пл. „Независимост“ и е насочено към „Орлов мост“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече