Washington Post с анализ: Защо правителството на Борисов оцеля след дълги протести?

0

- Advertisement -

От юли българите почти ежедневно протестират срещу корупцията в правителството. Последният такъв протест се състоя на 14 декември , отбелязвайки също 31-годишнината от първия голям антикомунистически протест в България през 1989 г.

Но настоящият кабинет – коалиция между проевропейския съюз на Бойко Борисов, дясноцентристката партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) и група крайнодесни националистически партии – оцеля и вероятно ще го направи до изборите през март. Защо?

Първо, правителството чака протестите да отслабнат, знаейки, че изборите са насрочени за 28 март 2021 г. Второ, социологическите проучвания прогнозират, че парламентът ще продължи да бъде разделен между няколко партии – без ясна алтернатива на съществуващата кабинета на кабинета. Общественото доверие в политическите партии и парламента е ниско и протестиращите нямат единна избирателна стратегия.

Кои са протестиращите?

Протестите включват много различни групи, партии и политически движения: групи за опазване на околната среда, родители на деца с увреждания , националистическото движение „България, обединена от една цел“ (BOEC), студенти и „ Отровното трио “. Последният е група от трима мъже на средна възраст, които се стремят да бъдат провокативни чрез целенасочени действия, като например носене на ковчези по време на протести, подигравки с премиера по време на политически токшоута и организиране на седящи места на основните места за движение в София. През ноември полицейските сили също организираха протести в София, настоявайки за увеличаване на заплатите и по-добра защита по време на пандемията.

- Advertisement -

Един от политически най-разпознаваемите лидери на протестите е Христо Иванов, основател на дясноцентристката партия „ Демократична България “. Той беше вицепремиер и министър на правосъдието в правителството на Борисов през 2014 г. Той подаде оставка през 2015 г. на фона на разногласия с Борисов относно необходимостта от съдебна реформа .

Протестиращите настояват за оставките на Борисов, неговото правителство и главния прокурор на страната Иван Гешев. Други искания включват реформа на съдебната система, предсрочни парламентарни избори, електронно гласуване, по-високо заплащане на медицинския персонал и полицията и подобрени здравни грижи и условия на живот за деца със специални нужди.

Как започнаха протестите?

Публичното разочарование от Борисов кипи от доста време. Години наред много българи призовават за прекратяване на унищожаването на природните ресурси и публичните земи; който нарасна особено силно през първите месеци на 2020 г.

След това, на 7 юли, Христо Иванов и неговите спътници се заснеха как се опитват да използват обществен плаж , собственост на правителството и законно отворен за всички. Но охранителите в униформите на Националната служба за защита – българският еквивалент на американските тайни служби – нападнаха групата и ги спряха. Филмът на Иванов разкрива, че държавата по същество е запазила плажа за ползване само от Ахмед Доган, влиятелен пенсиониран политик и бизнесмен от етническата турска партия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече